Drie banken verstrekken miljoenenlening aan zorgorganisatie Aafje

06 juli 2017 Banken.nl 3 min. leestijd

Triodos Bank, ABN AMRO en BNG Bank hebben een financieringsovereenkomst gesloten met ouderenzorgorganisatie Aafje voor een lening van in totaal €57 miljoen. De financiering zal worden gebruikt voor het vernieuwen en renoveren van de woonomgeving en verpleeghuizen van de zorgorganisatie. 

Een groot deel van het woonaanbod voor ouderen in Rotterdam is verouderd. Een grote aanbieder van verpleeghuizen en woonruimtes voor Rotterdamse ouderen die niet meer zelfstandig thuis kunnen wonen is Aafje. De zorgorganisatie richt zich op persoonsgerichte zorg en de woonomgeving van ouderen speelt hierin een belangrijke rol. In lijn met dit streven heeft Aafje een uitgebreid programma van eisen ontwikkeld voor het vernieuwen van haar verpleeghuizen. 

Drie banken financieel partner

Om de vernieuwing van de verpleeghuizen te realiseren en te kunnen voldoen aan alle moderne wensen voor zorg, veiligheid en gezelligheid is een forse investering nodig. Aafje besloot voor ondersteuning bij het bij elkaar krijgen van voldoende kapitaal ILFA Treasury Support, een specialist op het gebied van financiële vraagstukken en Treasury Management uit Roosendaal, in te schakelen. Met de hulp van ILFA Treasury Support werd een lening van €57 miljoen aangetrokken van Triodos Bank, ABN AMRO en BNG Bank.

Triodos Bank, ABN AMRO en BNG Bank lenen €57 miljoen aan Aafje voor vernieuwing verpleeghuizenIn een reactie laat het bestuur van Aafje weten “verheugd” te zijn met de investering van de drie banken, bij wie investeren in de zorg een belangrijk onderdeel uitmaakt van hun MVO-beleid. Guy Buck, voorzitter raad van bestuur van Aafje, vertelt: “Door het vertrouwen in de stabiliteit van Aafje, dat deze drie banken hiermee uitspreken, kunnen we onze bewoners een nieuwe en moderne leefomgeving bieden, die direct bijdraagt aan het verbeteren van de kwaliteit van zorg.” 

Peter Ploegsma, bestuurslid bij Aafje, vult aan: “Het draait bij ons investeringsplan niet om stenen. Zo renoveren we waar dat kan, in plaats van maar slopen en nieuwbouwen. We realiseren het gewenste wooncomfort voor onze bewoners in een prettige en klantgerichte werkomgeving voor onze medewerkers.” 

Vernieuwing en renovatie

In de vernieuwings- en renovatieplannen is onder meer vastgelegd dat de eigen woningen met badkamer onderdeel moeten zijn van kleine woongroepen, gesitueerd om een gezamenlijke huiskamer met (beschermde) buitenruimte. Volgens Aafje kan op die manier de zorg zoveel mogelijk worden georganiseerd zoals die ook thuis vorm zou hebben gekregen. Naast de vernieuwing van de ruimtes wordt ook geïnvesteerd in domotica, healing environment en goede klimaatbeheersing in de verpleeghuizen. Zo wil de zorgorganisatie tegemoet komen aan de wensen en behoeften van haar bewoners op het gebied van zorg, veiligheid en gezelligheid en de kwaliteit van de geboden zorg verbeteren. 

Sander Kooiman, Senior Relatiemanager Zorg & Welzijn bij Triodos Bank, vertelt over de overeenkomst met Aafje: “Een warme, persoonlijke benadering en respect voor het individu staan daarbij voor ons centraal. Initiatieven als deze moeten bijdragen aan het welzijn en de kwaliteit van leven.” 

“Met deze financiering kan Aafje de zorgverlening voor kwetsbare ouderen verder uitbreiden”, vult Pauline Bieringa, directeur Public Finance van BNG Bank aan. Ze vervolgt: “Dit sluit goed aan bij de missie van BNG Bank om bij te dragen aan het laag houden van de kosten van maatschappelijke voorzieningen en daarbij te streven naar duurzaamheid in het belang van mens, markt en milieu.”