Independer betreedt markt voor hypotheekadvies

18 mei 2017 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Vergelijkingssite Independer – voor het vergelijken van onder meer hypotheken en verzekeringen – heeft een nieuwe dienstverlening gelanceerd: Hypotheekadvies. De komende periode gaat Independer zich ervoor inzetten om door middel van kunstmatige intelligentie te komen tot volledig geautomatiseerd online hypotheekadvies.

Independer werd in 1999 opgericht als een website waarop consumenten aanbieders van financiële producten met elkaar konden vergelijken. Anno 2017 biedt Independer.nl bezoekers de mogelijkheid om naast bijvoorbeeld hypotheekverstrekkers en verzekeraars, ook gezondheidsinstellingen en energiebedrijven met elkaar te vergelijken. Het bedrijf is sinds 2016 volledig in handen van Achmea.

In 2016 is de site tevens gestart met het aanbieden van execution only hypotheken. Voortbouwend op deze introductie in de hypotheekmarkt heeft Independer onlangs zijn dienstverlening verder uitgebreid met het geven van hypotheekadvies. Volgens de vergelijkingssite vloeit deze dienstverlening ‘logisch’ voort uit de missie om financiële zaken transparanter en gemakkelijker te maken voor de consument.

Independer betreedt markt voor hypotheekadvies

Klanten krijgen daarmee nu de keuze om of zelfstandig* ofwel onder begeleiding van een deskundige een hypotheek af te sluiten. In eerste instantie is dat advies telefonisch, vertelt Coen de Ruiter, algemeen directeur van Independer, maar de bedoeling is om dit in de toekomst te automatiseren. “Omdat we zien dat veel van onze bezoekers advies nodig hebben en omdat we de consument goed willen helpen gaat Independer de inzichten uit dit traject gebruiken voor een automatiseringsproces”, vertelt hij. Op basis van kunstmatige intelligentie wil de vergelijkingssite het hypotheekadvies uiteindelijk volledig automatiseren.

“Het kopen van een huis is een van de belangrijkste dingen in een mensenleven”, zegt De Ruiter. “Dat betekent dat het hypotheekadviesproces heel secuur moet worden doorlopen. Een hypotheekadviseur besteedt vele uren aan de inventarisatie van de wensen, het maken van berekeningen en een toelichting op het advies. Vervolgens gaat nog veel tijd zitten in het regelen van het papierwerk, van offerte tot notaris, allemaal voor rekening van de consument. Omdat het proces veel tijd kost, is het ook nog eens foutgevoelig. Veel van die handelingen gaan wij automatiseren, onder meer door gebruik te maken van datakoppelingen en kunstmatige intelligentie. Daarmee is de kans op fouten of onjuistheden verwaarloosbaar.” Hiermee wordt hypotheekadvies volgens De Ruiter niet alleen efficiënter, maar ook goedkoper.

* Klanten die kiezen voor het zelfstandig afsluiten van een hypotheek – dus zonder hulp van een adviseur – worden gevraagd om een uitgebreide test in te vullen. Deze test, die gebaseerd is op maatstaven van de Autoriteit Financiële Markten, beoordeelt het kennisniveau van de klant rondom hypotheekproducten. Als de test voldoende wordt gemaakt, kan de klant verder met het zelfstandig afsluiten van zijn of haar hypotheek.