Diederick Koolmees, Head of Regulatory Reporting bij SNS Bank

21 juli 2015 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Diederick Koolmees, manager van de afdeling Regulatory Reporting bij SNS Bank, vertelt in dit interview over hoe een gemiddelde werkdag er voor hem uitziet, zijn overstap naar SNS, de uitdagingen in zijn functie en over de bankierseed.

Hoe ziet jouw gemiddelde werkdag eruit?
Sinds oktober 2014 werk ik als manager van de afdeling Regulatory Reporting bij SNS Bank N.V. Ik stuur drie teams aan van circa vijftien medewerkers die maandelijks werken aan de verschillende rapportages over kapitaal, statistiek en liquiditeit voor de toezichthouder. Ik houd ervan om vroeg te beginnen en ben daarom vaak rond 08:00 uur op kantoor. Om 09:00 uur zijn meestal alle teamleden aanwezig en sluit ik aan bij één van de dagstartmeetings. Tijdens deze vergaderingen bespreken de deelteams hoe we het werk verdelen en welke issues er zijn. Daarna volgt meestal een stuurgroep over een project gericht op het invullen van nieuwe rapportage-eisen. Vervolgens komt regelmatig een teamlid langs waarvan ik de rapportage bekijk en valideer. In de middag heb ik regelmatig contact met De Nederlandsche Bank (DNB) en de Europese Centrale Bank (ECB), onze toezichthouders. Daarnaast heb ik natuurlijk overleg met de Nederlandse Vereniging van Banken en met collega’s over bijvoorbeeld interpretatie van wet- en regelgeving. Als ik geluk heb dan heb ik aan het einde van de dag de tijd om dit te doen, maar meestal gebeurt dit thuis in alle rust. Op woensdag proberen we met een aantal collega’s tijdens de lunchpauze een rondje hard te lopen. Dat geeft een goede teambuilding en zorgt voor de broodnodige beweging.

Diederick Koolmees - SNS Bank

Hoe ben je bij de bank terechtgekomen?
Na mijn studie Bedrijfseconomie en Nederlands Recht ben ik al vrij snel aan de slag gegaan als consultant bij Deloitte. De combinatie van economie en recht heeft altijd goed voor mij gewerkt omdat ik het leuk vind om juridische vraagstukken te vertalen naar een werkbare oplossing voor de praktijk. De bancaire sector heeft mij altijd aangesproken in verband met de grote verandertrajecten op het gebied van finance, risk en compliance. De positie van manager Regulatory Reporting spreekt mij aan omdat ik het na circa tien jaar advisering belangrijk vind om de handschoen ook eens zelf op te pakken. Wat vindt u leuk aan uw baan? SNS Bank spreekt mij aan als ‘uitdager van de grootbanken’: bankieren moet weer normaal worden. Binnen de bank heerst een open en informele sfeer waarin doelgericht en pragmatisch wordt samengewerkt. Het dynamische aspect van mijn rol vind ik het leukste. Ik denk dat zestig procent van het werk vast staat en tijdens de overige veertig procent ben ik bezig met het opvolgen van continue verandering. Sinds 4 november 2014 staan zeven Nederlandse banken onder Europees toezicht. Dit brengt veel nieuwe eisen en werkzaamheden met zich mee. Daarnaast is het werken met mensen uitdagend. Mijn rol is om mijn teamleden in staat te stellen om maximaal te presteren, en als dat lukt ben ik trots op het resultaat.

Wat kan moeilijk zijn aan jouw baan?
Wat ik als een mooie uitdaging zie is om te blijven verbeteren. Ik vraag van mezelf en van mijn teamleden om kritisch te blijven naar het werk en de uitvoering. De werkdruk kan hoog zijn, maar juist dan is het belangrijk dat je je blijft afvragen of het niet anders en/of beter kan. De vraag die je mij vaak hoort stellen bij oplevering is: ‘Wat heb je veranderd?’. Elkaar blijven helpen en soms verder kijken dan je eigen werk draagt hier ook aan bij.

Heb je de bankierseed al afgelegd en wat vindt je ervan?
De bankierseed is voor mij een prima uiting van ambitie, maar belangrijker is ook dat iedereen zicht ernaar gedraagt. Ik voel me mede verantwoordelijk om de negatieve perceptie die men heeft over bankiers te veranderen. Daar wil ik van binnenuit aan bijdragen.

Wat is jouw levensmotto?
Neem soms even afstand van de dagelijkse dingen, relativeer. Dat is de beste manier om verandering teweeg te brengen.

Dit artikel is verschenen in Bank|Wereld, het kwartaalblad van de Nederlandse Vereniging van Banken.