Credit Suisse hielp Amerikanen bij belastingontduiking

28 februari 2014 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel

De Zwitserse bank Credit Suisse zou Amerikaanse geholpen hebben om hun Zwitserse bankrekeningen verborgen te houden voor de Amerikaanse fiscus. Het gaat daarbij om meer dan 22.000 rekeningen, op zijn piek goed voor 12 miljard Zwitserse francs (€9,8 miljard).

Beschuldigd van hulp bij belastingontduiking

Crédit Suisse wordt er in een rapport van een Amerikaanse senaatscommissie van beschuldigd een actieve rol te hebben gespeeld bij belastingontduiking door Amerikaanse klanten. Volgens de Senate Permanent Subcommittee on Investigations hielp de Zwitserse bank er aan mee om tot 10 miljard dollar verborgen te houden voor de Amerikaanse belastingdienst.

Breed arsenaal aan middelen

De bank had daarvoor een arsenaal aan middelen, zoals het gebruik van offshore nepbedrijven, vervalste visumaanvragen en het openen van een filiaal op de luchthaven van Zürich, zodat klanten meteen hun zaken konden regelen om daarna naar de Verenigde Staten terug te vliegen. Zo’n 1800 medewerkers van Credit Suisse zijn hier volgens de commissie schuldig aan. Een bankmedewerker zou zelfs bankafschriften hebben doorgespeeld, verborgen in een editie van het magazine Sports Illustrated, aldus de senaatscommissie.

Credit Suise

Geen maatregelen vanuit Credit Suisse

Volgens de Amerikaanse senaatscommissie heeft de op één na grootste bank van Zwitserland onvoldoende tuchtmaatregelen genomen tegen betrokken werknemers en misleidde de bank beleggers over de groei bij het onderdeel private banking. “Tot nu toe is er geen hoge functionaris verantwoordelijk gesteld voor de misdragingen, hoewel de ontduiking gedurende decennia plaatsvond en er miljarden dollars mee zijn gemoeid”, zei senator John McCain, die lid is van deze commissie. Iedereen mocht blijven zitten en slechts tien medewerkers hebben een waarschuwing ontvangen van Credit Suisse.

Ook Amerikaanse overheid handelt niet adequaat

Ook het Amerikaanse ministerie van Justitie kreeg de wind van voren. Volgens de senaatscommissie heeft het ministerie niet alle tot haar beschikking staande mogelijkheden gebruikt in het onderzoek naar de belastingontduiking. Door die lakse houding hoefde Crédit Suisse slechts de namen van 238 rekeninghouders prijs te geven. Crédit Suisse is de grootste van 14 Zwitserse banken die door de Amerikanen worden onderzocht. De senaatscommissie denkt dat de Zwitsers de namen van tienduizenden Amerikanen, die samen nog miljarden dollars aan belastingen moeten betalen, geheimhouden.

Grootste belastingontduiking ter wereld

In een persconferentie liet McCain weten dat er door de frauduleuze praktijken van Credit Suisse en andere financiële instellingen ruim $337 miljard aan belastinginkomsten is weggesluisd. Volgens de uitdager van Obama in de presidentsverkiezingen van 2008 gaat het om ‘het grootste belastingbedrag ter wereld dat door ontduiking is verdwenen’.  

UBS deed eerder al schuldbekentenis

Crédit Suisse, grootste concurrent UBS gaf eerder al toe Amerikaanse belastingbetalers te hebben geholpen met het verbergen van geld voor de Amerikaanse fiscus. UBS trof in 2009 een schikking met de Amerikaanse overheid van 780 miljoen dollar om vervolging te voorkomen. UBS droeg de namen van 4700 Amerikaanse over aan de Amerikaanse fiscus. Daarna hebben zich 43.000 Amerikanen gemeld bij de Amerikaanse fiscus en in totaal bijna 6 miljard dollar aan achterstallige belastingen betaald.