Banken lanceren online informatiepunt restschulden

11 februari 2014 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Gisteren opende het voor consumenten en door banken geïnitieerde online informatiepunt restschulden, een plek waar mensen terecht kunnen die vragen hebben over restschulden. De voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB), Chris Buijink, gaf samen met de Minister van Wonen en Rijksdienst, Stef Blok, het officiële startsein.

Eind vorig jaar kondigde NVB voorzitter Buijink reeds aan dat de banken een informatiepunt voor vragen over restschuld gingen starten. Het platform zal consumenten actief informeren over de mogelijkheden die men heeft voor het afsluiten van een nieuwe hypotheek in de situatie waarin men een restschuld heeft. Op deze manier willen banken bij veel mensen de beleving wegnemen dat er geen mogelijkheden zouden zijn in een dergelijk situatie.

NVB - Restschuld

Hypotheek bij restschuld
Tot aan vandaag leeft het idee bij consumenten dat banken niet bereid zijn om een hypotheek af te sluiten als de aanvrager een restschuld heeft. Volgens de banken is dit niet per definitie waar. Met het invoeren van een online informatiepunt moet duidelijker voor consumenten worden wat er wel en niet mogelijk is in het geval van een restschuld. Volgens NVB voorzitter Buijink zal het informatiepunt zowel de banken als consumenten “sterker” maken. Consumenten zullen beter geïnformeerd zijn over de opties, de voorwaarden en belangrijkste uitgangspunten en de banken hebben een beter inzicht in de situatie van de klanten.

Reactie Vereniging Eigen Huis
De directeur van Vereniging Eigen Huis, Rob Mulder, vindt het informatiepunt een goede stap, maar volgens hem is er meer nodig dan dat. De bankensector moet volgens hem nog meer met huiseigenaren meedenken en vaker openstaan voor restschuldfinanciering. Hierdoor wordt verhuizen voor mensen een optie en kan ook de huizenmarkt aantrekken.

Hypotheekgarantie aangescherpt
Restschuld is in de laatste jaren een enorm probleem geworden voor veel huiseigenaren. Doordat de huizenprijzen drastisch zijn gedaald (zo’n 20%), zijn woningbezitters in de problemen geraakt, zodra hun huis verkocht werd. In 2013 deed een record aantal mensen daarom een beroep op het Nationale Hypotheek Garantie fonds (NHG). De regels voor de NHG zijn sinds begin 2014 aangescherpt, om misbruik van het fonds door woningbezitters te voorkomen. De strengere regels hebben tot gevolg dat een woningbezitter minder snel een beroep kan doen op NHG.

De nieuwe regeling houdt echter wel in dat restschuld meegefinancierd mag worden in een nieuwe hypotheek met NHG. De banken zijn tot op heden echter nog erg terughoudend om deze financiering af te geven.