NVB: Banken starten informatiepunt restschulden

19 november 2013 541

Banken gaan consumenten actief informeren over de mogelijkheden die men heeft voor het afsluiten van een nieuwe hypotheek in de situatie waarin men een restschuld heeft. Banken zullen hiervoor begin 2014 een informatiepunt openen voor iedereen met vragen over restschulden en de mogelijkheden die er zijn. Op deze manier willen banken bij veel mensen de beleving wegnemen dat er geen mogelijkheden zouden zijn in een dergelijk situatie. Dat kondigde Chris Buijink, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB), aan tijdens het jaarcongres van de Nederlandse Vereniging van Makelaars in Utrecht.

Het informatiepunt voor vragen over restschuld

De beleving bij veel mensen is dat banken niet thuis geven als het gaat om het afsluiten van een hypotheek als sprake is van en restschuld. Aan die beleving willen de banken wat doen, zei Buijink. In juni gaf Dennis Noordervliet van ING al aan dat het beeld onder woningbezitters dat banken de restschuld op een woning niet willen meefinancieren in een nieuwe hypotheek niet klopt.

"Een restschuld hoeft in veel gevallen geen belemmering te zijn om te verhuizen,” aldus Buijink. "Banken kunnen een restschuld meefinancieren in een nieuwe hypotheek en doen dit ook. Dat kan uiteraard alleen als het inkomen van een klant dat toelaat."

De banken zullen begin 2014 een informatiepunt openen voor iedereen met vragen over restschulden en de mogelijkheden die er zijn. Consumenten moeten straks ook terecht kunnen bij het informatiepunt met specifieke vragen. Dat geeft de banken beter zicht op de eventuele knelpunten.

NVB - Meldpunt

Restschuld zet rem op woningmarkt

Het vooruitzicht van een restschuld na verkoop van de woning vormt voor veel mensen een reden om niet te verhuizen. Dat is slecht voor de doorstroming op de woningmarkt. De NVB overlegt daarom met de overheid en consumentenorganisaties zoals de Vereniging Eigen Huis over de ontwikkelingen op het gebied van restschulden. Woningbezitters waarbij de lening hoger is dan de huidige waarde van de woning en die geen plannen hebben het huis te verkopen, kunnen eventuele problemen voor zijn door jaarlijks een stukje van de lening af te lossen.

Uit angst om de hypotheek niet rond te krijgen, zetten volgens Dennis Noordervliet duizenden mensen de woning op voorhand al niet te koop. ING becijferde in juni dat er bijna 4400 huishoudens zijn die dit jaar wel zouden kunnen verhuizen, maar dat niet doen.

Het informatiepunt moet dus iedereen sterker maken

Voor de consument is van belang beter te weten wat de mogelijkheden zijn, de randvoorwaarden en belangrijke uitgangspunten. De banken willen graag beter weten wat en speelt bij de klant, zei hij. "Het informatiepunt moet dus iedereen sterker maken: empowerment by information," aldus Buijink.

Hij zei verder dat "voor veel huizenbezitters met een potentiele restschuld geldt dat dit toch een uitstekend moment kan zijn om je woonwensen te realiseren. Natuurlijk, er kan altijd een beter moment komen. Maar het is in ieder geval een goed moment, ook voor starters."

Nieuws

×

Meer nieuws over