Deutsche Bank handelaren ontslagen om valutafraude

06 februari 2014 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel

Bij een New Yorkse vestiging heeft Deutsche Bank zich eerder deze week ontdaan van drie handelaren die sjoemelden met wisselkoersen. Op verzoek van toezichthouders deed de bank onlangs diepgrondig intern onderzoek naar het manipuleren van wisselkoersen en kwam via intern e-mailverkeer de fraudeurs op het spoor.

Foute handelaren

In navolging van eerdere forse kritiek op het Deutsche Bank bestuur begin januari, blijft het bestuur van Deutsche Bank bezig foute handelaren te straffen voor hun wandaden. Reuters bericht dat Diego Moraiz, Robert Wallden en Christopher Fahy de volgende fraudeurs zijn die hun koffers moeten pakken. Vorig jaar schorste Deutsche Bank al vijf handelaren voor manipulatie van de Liborrente.

Deutsche Bank handelaren ontslagen om Liborfraude

Wereldwijd onderzoek

De ontslagen zijn het gevolg van meerdere verzoeken van toezichthouders om mee te werken aan een wereldwijd onderzoek naar het manipulatie binnen de valutamarkt. Iedere dag worden er binnen deze markt naar schatting transacties verricht die gezamenlijk een totale waarde hebben van zo’n  $5,3 biljoen (€3,9 biljoen).

Deutsche Bank verleende medewerking aan deze initiatieven en heeft volgens een woordvoerder ‘disciplinaire actie’ ondernomen tegen de schuldig bevonden handelaren. Ook Citigroup, JP Morgan Chase en UBS hebben gezegd mee te werken aan soortgelijke onderzoeken. Deze banken waren net als Deutsche Bank betrokken bij het wereldwijde Liborschandaal. Eerder betrapte Barclays al zes handelaren en zette hen op non-actief. RBS en HSBC volgden met respectievelijk twee en een fraudeur(s).