Joop Wijn verlaat ABN AMRO, wordt CSO en CRO bij Adyen

12 januari 2017 Banken.nl 4 min. leestijd

Joop Wijn heeft besloten per 1 mei 2017 terug te treden uit de Raad van Bestuur van ABN AMRO Group. Wijn, die momenteel als bestuurslid nog verantwoordelijk is voor Corporate Banking, verlaat de bank voor FinTech-bedrijf Adyen. Bij de betaaldienstverlener gaat hij aan de slag als Chief Strategy & Risk Officer.

Joop Wijn is een ervaren bestuurder, econoom, bankier en politicus. Wijn is sinds 2010 lid van de Raad van Bestuur van ABN AMRO Group en ABN AMRO Bank, waar hij begin 2009 in dienst trad als lid van het Transitieteam dat de fusie van ABN AMRO, MeesPierson en Fortis-Bank Nederland in goede banen moest leiden. Als bestuurslid is Wijn verantwoordelijk voor de Corporate Banking tak van ABN AMRO. Voordat Wijn zich aansloot bij de grootbank was hij actief als directeur (SEVP) voor Midden- en Kleinbedrijf en Food & Agri bij branchegenoot Rabobank Nederland, waar hij in 2007 startte na te zijn teruggetreden uit de Nederlandse politiek.

Politieke carrière en bankier
Van 1998 tot 2007 was Wijn Tweede Kamerlid voor het CDA. In 2002 werd hij aangesteld als staatssecretaris van Economische Zaken, en in 2003 als staatssecretaris van Financiën. In 2006 volgde hij Gerrit Zalm op als minister van Economische Zaken, die hem een paar jaar later zou overtuigen om zich aan te sluiten bij ABN AMRO. In de periode vanaf 2002 was Wijn onder meer betrokken bij de internationale economische betrekkingen van Nederland, een uitbreiding van de taken van de Belastingdienst en de verlaging van de vennootschapsbelasting.

Joop Wijn - ABN AMRO

Ook voor hij lid werd van de Tweede Kamer was Wijn werkzaam bij ABN AMRO. Na zijn studies Economie en Nederlands Recht aan de Universiteit van Amsterdam, ging hij in 1994 aan de slag bij de grootbank. In de vier jaar tot zijn verkiezing als Tweede Kamerlid werkte hij voor ABN AMRO Participaties als investment manager.

Aangekondigd vertrek
Na acht jaar bestuurslid geweest te zijn bij de grootbank, heeft Wijn aangekondigd dat hij per 1 mei 2017 zal terugtreden uit de Raad van Bestuur en ABN AMRO zal verlaten. Wijn vertelt: “ABN AMRO Corporate Banking staat er prima voor en heeft een goede uitgangspositie voor verdere groei. Na acht geweldige jaren ben ik nu klaar voor een nieuwe uitdaging.” Hij heeft besloten zich aan te sluiten bij Adyen, een van de meest succesvolle Nederlandse FinTech-bedrijven. Bij het bedrijf, dat actief is op het gebied van (digitale) betaaldiensten, is Wijn aangesteld als bestuurslid en zal de functie van Chief Strategy & Risk Officer gaan bekleden.

Olga Zoutendijk, President-Commissaris, in reactie op het besluit van Wijn om te vertrekken: “Ik bedank Joop Wijn voor zijn significante bijdrage aan ABN AMRO, en aan de positieve ontwikkeling van Corporate Banking. Hij heeft daarnaast, als lid van de Raad van Bestuur, een belangrijke rol gespeeld bij de voorbereidingen voor de succesvolle beursgang van ABN AMRO.”

Kees van Dijkhuizen, CEO van ABN AMRO, vult aan: “Joop Wijn heeft de afgelopen acht jaar een sterke toewijding laten zien aan ABN AMRO en haar klanten en medewerkers. Ik ben hem daarvoor zeer erkentelijk. Het was zeer plezierig om met Joop samen te werken en ik wens hem alle succes voor de toekomst.” Toen Van Dijkhuizen’s voorganger Gerrit Zalm in 2016 zijn vervroegd vertrek aankondigde voor 2017, werd Joop Wijn genoemd als mogelijke opvolger van Zalm als bestuursvoorzitter en CEO van de grootbank. De keuze viel in het najaar van 2016 echter op toenmalig CFO Kees van Dijkhuizen.

“Graag bedank ik al mijn collega's voor de goede samenwerking en ik wens ABN AMRO alle succes voor de toekomst”, sluit Wijn af.