Lloyds onderzoekt mogelijkheid Nederlandse dochter

03 januari 2017 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel

Lloyds overweegt om zijn vestiging in Nederland of Duitsland om te vormen tot een volledige dochter. Lloyds is de enige grote Britse bank zonder officiële dochter op het Europese vasteland en is daarom bang om de toegang tot de rest van Europa te verliezen wanneer de UK definitief uit de EU stapt. 

Op 23 juni 2016 koos het Britse volk er in het EU-referendum voor dat de UK de EU zou verlaten. De uitslag van het referendum heeft mogelijk grote gevolgen voor de handelsafspraken tussen het Verenigd Koninkrijk en de rest van Europa. Vanuit de financiële sector werd er negatief gereageerd op de keuze van het Britse volk, waarbij verschillende Britse banken aangaven een verhuizing te overwegen en ook niet-Europese banken die hun Europese hoofdkantoor in Londen hebben gevestigd zijn uitwijk-mogelijkheden aan het onderzoeken.

Lloyds onderzoekt mogelijkheid Nederlandse dochter

Japanse bank Mitsubishi UFJ Financial Group heeft in november 2016 reeds aangekondigd zijn Europese activiteiten te zullen verhuizen naar Amsterdam, dat samen met Frankfurt en Parijs de grootste kans maakt om verhuizende banken aan te trekken. Britse bankiers geloven echter dat Londen het financiële hart van Europa zal blijven. 

Van de grote Britse banken is Lloyds de enige die geen dochterbedrijf heeft op het Europese vasteland. Dit zou er voor kunnen zorgen dat de bank zijn toegang tot de Europese markt en het Europese betaalsysteem verliest, als de Brexit een feit wordt. Hoewel Lloyds vooral actief is in Groot-Brittannië wil de bank zijn activiteiten op het Europese vasteland niet kwijt. De Londense bank heeft in Amsterdam een vestiging met circa 110 voltijdsbanen waar onder meer £8 miljard (€9,4 miljard) aan hypotheken wordt beheerd, evenals een afdeling voor grote zakelijke klanten en een internetbank in Nederland en Duitsland, waar £12 miljard aan klanttegoeden uitstaat.

Om de toegang tot het Europese vasteland te behouden overweegt Lloyds om de vestiging in Amsterdam of Frankfurt om te vormen tot officiële dochter. Om dit te realiseren zal de bank zijn kapitaal en personeel moeten uitbreiden op de locatie, die wordt uitgekozen als plaats voor de officiële dochter.