Mogelijk aanpassing Duitse wet om UK bankiers aan te trekken

11 oktober 2016 Banken.nl 3 min. leestijd

Om Frankfurt nog aantrekkelijker te maken als uitvalsbasis voor banken die weg willen uit Londen na de Brexit, wordt naar verluidt momenteel in Duitsland gekeken naar de mogelijkheden voor een wetsaanpassing. Zo zou er een plan zijn om het bedrag dat een ontslagen bankier mee naar huis krijgt te beperken tot €100.000 of €150.000, waar dit bedrag nu vele malen hoger ligt.

Sinds het EU-referendum in het Verenigd Koninkrijk zijn grote internationale banken aan het onderzoeken of zij hun vestigingen in financiële hub Londen willen behouden of niet. Mochten zij zich willen terugtrekken uit het land, of hun activiteiten daar willen verkleinen, dan zijn er op het Europese vasteland verschillende steden die kans maken om de vervangende Europese vestigingsplaats te worden. Naast Amsterdam zijn volgens analisten onder meer Parijs, Luxemburg en Dublin interessante vestigingsplaatsen, maar de stad die de meeste aandacht krijgt is het Duitse financieel centrum Frankfurt.

The Brexit Banking matrix

Van de tien grootste banken ter wereld – die allemaal een grote vestiging hebben in Londen – hebben tot nu toe alleen UBS, Barclays en Bank of America geen kantoorvestiging in Frankfurt. Veel Britse vertegenwoordigers van banken hebben daarnaast aangegeven tegenover de Financial Times dat zij liever een bestaande aanwezigheid uitbreiden, dan een nieuwe grote vestiging vanaf de grond op te bouwen.

In Duitsland is de goede positie van Frankfurt als ‘partner’ van Londen niet onopgemerkt gebleven. De Duitse banken hebben onlangs de politiek gevraagd om Frankfurt te steunen als het nieuwe financiële centrum van Europa. Ook zijn er Duitse delegaties naar de banken in de UK gestuurd om Frankfurt aan te prijzen, die volgens de Financial Times goed zijn ontvangen, mede door de opstelling als poort naar Europa als partner van Londen in plaats van als totale vervanger.

Voor de banken is er echter een belangrijk aspect dat hen tegenhoudt om Frankfurt te omarmen als nieuwe Europese vestigingsplaats. De wetten die werknemers in Duitsland beschermen, bijvoorbeeld in het geval van ontslagen en boventalligheid, zijn veel strenger dan de wetten in de UK. Zo ontvangt een senior bankier in Duitsland bij zijn ontslag soms wel tien tot vijftien keer meer dan iemand in dezelfde functie in Londen. In een tijd waarin banken veel ontslagen doorvoeren – vanwege het veranderde landschap en technologische ontwikkelingen – vormt dit een (te) grote kostenpost, die UK banken mogelijk kunnen afschrikken.

Om een vestiging in Frankfurt aantrekkelijker te maken voor banken die weg willen uit Londen, is Duitsland naar verluidt bezig met een heroverweging van deze wet. Volgens ingewijden zou er een plan klaar liggen om het bedrag bij ontslag te verlagen naar maximaal €100.000 of €150.000 per bankier, meldt de Engelse zakenkrant.

Het nieuws van de mogelijke aanpassingen – die niet worden bevestigd door de betrokken Duitse ministeries – komt op een moment net nadat een aantal Amerikaanse banken hebben aangegeven waarschijnlijk New York te zullen verkiezen boven de uitbreiding van een van hun vestigingen in de Eurozone. Een ander nadeel voor Frankfurt is het feit dat het een relatief kleine regionale stad is. Hierdoor zouden de bankiers die gewend zijn aan het stadsleven in Londen mogelijk liever verhuizen naar een hoofdstad als Parijs of Amsterdam.