DNB: 28% meer valse eurobiljetten in Nederland

16 januari 2014 Banken.nl 1 min. leestijd

In 2013 is het aantal valse eurobiljetten in Nederland met 28% gestegen ten opzichte van 2012. Eerder berichtte De Nederlandsche Bank al over een toename van het aantal vervalsingen in de eerste zes maanden van 2013. In totaal zijn 37.700 valse biljetten onderschept en geregistreerd. Ook wereldwijd nam het aantal valse eurobiljetten toe.

Toename vervalsingen

Wereldwijd nam het aantal in 2013 toe met 26% tot 670.000, zo meldde de Europese Centrale Bank (ECB). Ten opzichte van de ruim 15 miljard echte eurobiljetten in omloop blijft het aantal aangetroffen valse biljetten nog altijd laag. De valse biljetten die zowel in Nederland als in de andere Europese landen het meest uit circulatie worden gehaald zijn de bankbiljetten van €20 en €50.

28 meer valse eurobiljetten in Nederland

Steeds beter echtheidskenmerken

Onze eurobiljetten worden steeds beter beschermd tegen vervalsing door echtheidskenmerken. Afgelopen maandag presenteerde de Europese Centrale Bank (ECB) het nieuwe tien euro biljet. Het nieuwe tientje zal op het eerste oog weinig verschillen van het huidige biljet, dat sinds 2002 in omloop is. Toch brengt het nieuwe briefje belangrijke verschillen met zich mee. Zo is het qua veiligheid sterk verbeterd; Het biljet is moeilijker te vervalsen dan zijn voorganger. Net als bij het nieuwe vijf euro biljet van vorig jaar is er bij dit tientje een portret van Europa – in de vorm van een vrouwelijk figuur uit de Griekse mythologie – aan het hologram en watermerk toegevoegd. Daarnaast wordt het oplichters nog meer bemoeilijkt door de toevoeging van een smaragdgroen nummer dat bij beweging van kleur verandert naar donkerblauw.