KBC betaalt Vlaanderen half miljard euro terug

09 januari 2014 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel

Eerder dan voorzien betaalt KBC de tweede tranche van €500 miljoen terug aan de Vlaamse overheid. De Vlaamse en Belgische overheid steunden de Belgische bank tijdens de crisis met in totaal €7 miljard. Het openstaande saldo staat na de terugbetaling van de tweede trance op €2 miljard, dat voor 2020 geheel terugbetaald moet zijn.

Terugetalingsoperatie moet in 2020 zijn afgerond

KBC betaalde op 8 januari de tweede tranche terug aan de Vlaamse overheid. Het gaat om een bedrag van €0,5 miljard (€0,33 miljard + 50%  premie). Deze terugbetaling gebeurt opnieuw sneller dan voorzien in het terugbetalingsschema dat met Europa werd afgesproken, aldus de Belgische bank-verzekeraar.

KBC - Terugbetaling staatssteun

Nog €2 miljard te gaan

Op 3 juli 2013 betaalde KBC al een eerste schijf van €1,17 miljard staatssteun plus €0,58 miljard premie - in totaal €1,75 miljard - versneld terug aan de Vlaamse overheid. Dat brengt het saldo van resterende staatssteun verder terug naar €2 miljard. Als uiteindelijk alle staatssteun door KBC terugbetaald zal zijn, is het totale bedrag aan terugbetalingen, couponbetalingen en CDO-garantiepremies opgelopen tot ruim €13 miljard.

"Goede kapitaalpositie maakt het mogelijk om versneld af te lossen"

"We zijn blij dat we 2014 positief kunnen inzetten en vandaag kunnen meedelen dat wij ons engagement ten opzichte van de Vlaamse regionale overheid verder nakomen", aldus Johan Thijs, CEO van KBC Groep. "Onze solide kapitaalpositie met een Common equity ratio van 12,5 % (per einde 3Q13 en inclusief latente winsten) onder de volledige en versnelde toepassing (fully loaded) van de nieuwe Basel III kapitaalvereisten maakt dat mogelijk. Deze kapitaalpositie werd nog verder verstevigd door de terugbetaling van de aandeelhoudersleningen en dit ondanks de verwachte kredietvoorzieningen in Ierland in het vierde kwartaal van 2013"