Credit Suisse ontvangt boete voor belastingontduiking

20 december 2013 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel

De Zwitserse bank Credit Suisse moet een bedrag van circa €300 miljoen betalen aan de Nederlandse Belastingdienst. De bank zou opzettelijk onjuiste aangifte hebben gedaan. Dat schrijft Het Financieele Dagblad, op basis van een uitspraak van de rechtbank.

Anonieme beklaagde blijkt Credit Suisse te zijn

Rechtbank Noord-Holland deed in november dit jaar uitspraak in een zaak van de Belastingdienst tegen een anonieme partij. Het Financieele Dagblad ontdekte met behulp van Company.info dat het de Zwitserse bank Credit Suisse betrof. Volgens FD had de fiscus het financiële concern aanslagen, naheffingen en boetes opgelegd vanwege transacties gepleegd in de jaren 2005 tot en met 2009. De rechtbank was het grotendeels eens met de visie van de Belastingdienst en handhaafde bijna alle opgelegde aanslagen en boetes.

Credit Suisse ontdook belasting

Belastingontduiking via schijnconstructies

De aanslagen, naheffingen en boetes werden uitgedeeld omdat Credit Suisse via schijnconstructies geen belasting betaalde over rentekosten van forse interne leningen. Volgens FD kocht de Zwitserse bank via Fortis Intertrust talrijke lege Nederlandse bv’s, waar nog wel grote ongerealiseerde fiscale winsten in zaten en werd er vanuit London €18 miljard aan interne leningen door deze bv’s gesluisd. De rentekosten op deze leningen konden tegen de fiscale winsten worden weggestreept, zodat er geen belasting was verschuldigd. Volgens de Nederlandse Belastingdienst schiep Credit Suisse zo een ‘schijnwereld’ van transacties zonder enige economische betekenis, uitsluitend als doel om belasting te ontwijken. De Zwitserse bank en de Nederlandse Belastingdienst wilden niet verder op de zaak ingaan.

Credit Suisse niet voor het eerst in het beklaagdenbankje

Na schending van de boycot tegen Iran betaalde de Zwitserse bank in 2009 ook al €370 miljoen aan de Amerikanen. Ook is er in de VS een strafrechtelijk onderzoek gaande tegen de bank vanwege de actieve hulp aan rijke Amerikanen om belasting te ontwijken.