Goldman fraudeur van gevangenis naar consultancy

20 december 2013 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel

Voormalig Goldman Sachs bankier Jyoti Wasvani heeft haar eigen adviesbureau opgericht om witteboorden-criminelen te adviseren. Geen opmerkelijk nieuws an sich, ware het niet dat Wasvani zelf vast zat voor een diefstal van £4 miljoen, afkomstig van haar voormalige Goldman Sachs bazen.

Het drietal slachtoffers Scott Mead, Jennifer Moses en haar man Ron Beller hadden als leidinggevenden van de bank jarenlang niet in de gaten dat er geld van hun rekeningen werd geplunderd. In 2004 kreeg Wasvani zeven jaar cel voor haar frauduleuze misdaden en ging daarmee de boeken in als de grootste fraudeur uit de Britse geschiedenis. Drie jaar later kwam ze vervroegd vrij.

Goldman fraudeur van gevangenis naar consultancy

In 2007 ging de Britse aan de slag als directeur van de Royal London Society, een liefdadigheidsorganisatie voor gevangenen. Later werd ze benaderd door Steve Dagworthy, eveneens een veroordeelde fraudeur, om Prison Consultants op te zetten. Dagworthy sleet drie jaar in de gevangenis voor een Ponzi-scheme van zo’n £3 miljoen. Het idee kwam oorspronkelijk van de voormalige voorzitter van voetbalclub Swansea City, Steve Hamer, die tegenwoordig ook deel uitmaakt van het adviesbureau.

Klaarstomen voor gevangenis

Zowel Waswani als Dagworthy hebben een zware tijd gehad in de gevangenis. Als ervaringsdeskundigen willen zij witteboordencriminelen - functionarissen met een hoge sociale status berecht voor bijvoorbeeld fraude - adviseren in de moeilijkheden die hun mogelijk te wachten staat. De redenatie is namelijk dat als iemand veroordeeld wordt voor financiële fraude wel schatrijk moet zijn. Volgens Waswani weet de gemiddelde bajesklant daar wel raad mee. Overigens gaan de zaken tot op heden goed, zo laat de Britse aan The Guardian weten.