PwC: Ontslagen van bankiers kosten recordbedrag

05 september 2011 Banken.nl 2 min. leestijd
Profielen

In de afgelopen drie maanden hebben belangrijke investeringsbanken in Europa grote ontslagrondes aangekondigd, in een poging hun kosten terug te dringen in deze onzekere economische tijden. In augustus zijn 43,000 ontslagen aangekondigd in alleen al de Engelse financiële sector. Volgens adviesbureau PwC zullen de massaontslagen resulteren in een recordbedrag aan ontslagvergoedingen.

Investeringsbanken die veel ontslagen hebben aangekondigd zijn onder andere de internationale corporaties UBS, Credit Suisse, Goldman Sachs en de Engelse banken Barclays, RBS en HSBC.

Bonus omlaag en dus salaris omhoog
De voornaamste reden dat banken enorme bedragen ontslagvergoedingen moeten betalen is simpel. Na de financiële crisis hebben regulators strengere regels opgelegd voor de hoogte van bonussen van investeringsbankiers. Als gevolg daarvan daalden de bonussen weliswaar, maar namen de basissalarissen explosief toe als compensatie. Chris Forbes, Chief Executive Officer (CEO) van een financiële diensten-headhunter, zei: “In sommige segmenten van de bankensector nam het basissalaris toe met 30 tot 80%, omdat na de kredietcrisis in de bonussen werd gesneden.” Aangezien de omvang van een ontslagvergoeding in Europa doorgaans wordt bepaald door het basissalaris, in plaats van de totale verdiensten, zijn de ontslagvergoedingen veel hoger dan voorheen en krijgen banken te maken met enorme kosten aan hun ontslagen personeel.

Jon Terry, partner in het beloning- en compensatiekantoor van PwC, liet weten dat het aantal ontslagen nog niet het niveau heeft bereikt van de piek van de crisis. Op een geval-per-geval-basis is het echter waarschijnlijk dat het de banken nu meer geld kost dan destijds. Terry zei: “De bottom line is dat het niet goedkoop is om individuen te ontslaan. De banken betalen veel meer dan de wettelijke ontslagvergoeding, dus die wettelijke vergoeding kan je in principe negeren. Banken werden door regulators gewaarschuwd dat ze niet weg konden komen met het betalen van zulke hoge salarissen. Ze dachten eronderuit te kunnen komen door hogere basissalarissen te betalen nu blijkt dat ze dat niet kunnen.”