Deutsche Bank: MKB in Nederland maakt het verschil

02 mei 2011 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel

Van de meer dan 850.000 Nederlandse bedrijven is 99.6% MKB en hun bijdrage aan de Nederlandse economie overstijgt het EU-gemiddelde. Dit blijkt uit de eerste grote studie van de Nederlandse MKB-markt door Deutsche Bank.

 Deutsche Bank - MKB

Het rapport concludeert: “Het doorlopende herstel van de MKB-markt wordt voor een groot deel gedreven door de vraag van opkomende markten. Dit laat dus zien dat de MKB’s zich nog meer moeten gaan bezighouden met handelsrelaties buiten de EU om groei te kunnen realiseren.” Echter, slechts 38% is betrokken bij internationale activiteiten, met voornamelijk een focus op export binnen de EU naar vooral Duitsland, België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

In een EU-vergelijking van de internationalisering van MKB’s, komen de Nederlandse MKB’s niet verder dan de middenmoot. Dit is verrassend, gezien de internationale oriëntatie van de Nederlandse zakenwereld.

De financiële situatie voor de Nederlandse MKB’s is aan het verbeteren sinds de economische en financiële crisis. Deutsche Bank voorspelt dat het BBP voor Nederland zal stijgen met 1,5 % in 2011, in lijn met de Eurozone, en met 1,6 % in 2012, meer dan de 1.5% die wordt voorspeld voor de Eurozone in dat jaar.

Het onderzoek laat ook zien dat de toegang van MKB’s tot financiering, door velen gezien als een mogelijke rem op groei, significant is verbeterd sinds de crisis van 2008/9. In december 2010 werd 48% van de aangevraagde bankleningen daadwerkelijk verstrekt, vergeleken met 33% op het laagste punt van de crisis. Toch is dit nog steeds een stuk lager dan de 72% van voor de crisis.