Kantoor ECB toezicht blijft de Eurotower in Frankfurt

22 november 2013 Banken.nl 1 min. leestijd

De toezichtafdeling van de Europese Centrale Bank zal gevestigd blijven in de Eurotower in Frankfurt, ook nadat in 2014 een nieuw ECB hoofdkantoor zal zijn voltooid. Dit maakte de centrale bank afgelopen weekend bekend. De toezichttak is een nieuwe afdeling van de ECB, die vanaf november van volgend jaar toezicht zal gaan houden op zo’n 130 banken in Europa.

Nieuw hoofdkantoor

In 2014 wordt een nieuw hoofdkantoor in de Ostend-wijk in Frankfurt opgeleverd waar de Europese Centrale Bank (ECB) gehuisvest zal gaan worden. Het nieuwe pand is op loopafstand van de Eurotower, waar de ECB nu gevestigd is. Ten tijde van de bouwplannen voor het nieuwe hoofdkantoor was er nog geen sprake van deze nieuwe toezichttak van de centrale bank, die is opgericht om ruim 130 banken binnen Europa te gaan controleren. Binnen deze afdeling zullen zo’n 1000 medewerkers actief zijn, en aangezien het nieuwe hoofdkantoor onvoldoende ruimte voor hen heeft, zal de ECB de Eurotower blijven aanhouden voor deze nieuwe afdeling.

Deze week werd bekend dat Jan Sijbrand, sinds 1 juli 2011 directeur bankentoezicht bij De Nederlandsche Bank (DNB), niet is voorgedragen als voorzitter van het centrale bankentoezicht van de ECB. Danièle Nouy uit Frankrijk wordt bij de ECB verantwoordelijk voor het toezicht op de grootste banken in Europa.

In het nieuwe hoofdkantoor, dat al sinds 2010 gebouwd wordt, zullen zo’n 1500 tot 1800 medewerkers ondergebracht gaan worden. Het gebouw is ontworpen door de Oostenrijkse architectenorganisatie Coop Himmelb(l)au. De bouw zou volgens een lid van de ECB-directie zo’n 1,2 miljard gaan kosten.

Symboliek behouden

Voor de Eurotower prijkt al jaren het grote Euro teken dat in de loop der tijd tot symbool is verworden van de ECB en de stad. Doordat er toch een ECB afdeling in de Eurotower gehuisvest blijft, verliest de ECB de connectie met deze symboliek niet, stelt de ECB.