Rabobank/Deloitte: Digitale infrastructuur 3e mainport

21 november 2013 Banken.nl 3 min. leestijd
Profielen

In de komende jaren zal de ‘digitale infrastructuur' exponentieel groeien, naar verwachting met double-digit cijfers. Rabobank en Deloitte onderzochten, in samenwerking met AMS-IX, de DHPA en ECP, de digitale infrastructuur in Nederland. De ruime groeicijfers, samen met de belangrijke functie die digitale infrastructuur heeft ten aanzien van  het ondersteunen van de digitale marktplaats, zullen zo fors zijn, dat over een aantal jaren de digitale infrastructuur de 3e mainport zal zijn binnen Nederland, na luchthaven Schiphol en de haven van Rotterdam.

De ‘digitale infrastructuur’ markt in Nederland wordt gevormd door organisaties die supportdiensten leveren voor online-, mobiele- en digitale vooruitgang. Dit zijn bijvoorbeeld organisaties die diensten leveren op het gebied van data, hosting of connectiviteit. Op dit moment zou de digitale infrastructuur markt een waarde hebben tussen de €810 miljoen en €1.325 miljoen. De online markt is in zijn totaliteit, ter vergelijking, ruim tien keer groter.

Deloitte - Digitale Infrastructuur Markt

Naar verwachting zal de digitale infrastructuur markt in de komende jaren nog flink groeien, om vier redenen. Allereerst zal er naar verwachting tussen 2013-2017 dubbel zo veel IP verkeer te zien zijn, waardoor er flink meer behoefte zal zijn aan infrastructuur- en hosting oplossingen. Verder zal massaal behoefte zijn aan data-opslag mogelijkheden, mede door de huidige Analytics- en Big Data trends. Hierdoor zal de benodigde capaciteit van datacenters jaarlijks toenemen met meer dan 50%. Ook zal er in de activiteit van datacenters een switch te zien van het gebruik van traditionele leveranciers naar cloud aanbieders. Dit voert de druk op de digitale infrastructuur nog verder op. Tenslotte zorgen drie technologische trends – Cloud Computing, Big Data en The Internet of Things – voor een enorme stijging van de vraag naar IT capaciteit.

Digital Infrastructure market growth

De digitale infrastructuur is niet alleen van direct economisch belang, ook beïnvloedt het de Nederlandse economie enorm op een indirecte manier. Digitale infrastructuur is volgens de onderzoekers een aanjager en ondersteuner van belangrijke digitale trends – e-commerce, digital media, online advertising en cloud. Die segmenten zagen in de afgelopen jaren* een sterke groei en naar verwachting zullen dubbele groeicijfers in de komende periode vaker te zien zijn dan niet. Die groei kan echter afnemen als er geen solide digitale infrastructuur aanwezig is, stelt Deloitte. In dat geval zou veel economische waarde verloren kunnen gaan.

“Dit onderzoek toont ondubbelzinnig het enorme belang aan van de Nederlandse digitale infrastructuur”, stelt Michiel Steltman, directeur van de DHPA. “Deze derde mainport is de motor voor groei en biedt bovendien Nederlandse MKB’ers grote kansen in de internationale online wereld”.

* De B2C e-commerce omzet steeg bijvoorbeeld van €7,4 miljard in 2009 naar €9,8 miljard in 2012 en is de hoeveelheid bedrijven die cloud dienstverlening gebruiken in de meeste segmenten meer dan verdrievoudigd in drie jaar tijd (2010 – 2013).