Fortis Bank nu volledig in handen van BNP Paribas

15 november 2013 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel

De voormalige Fortis Bank wordt volledig onderdeel van BNP Paribas. De Franse bank koopt het resterende belang van 25% van de Belgische staat. De bank betaalt daar €3,25 miljard voor. Dat maken BNP Paribas en de Belgische regering in een gezamenlijke verklaring bekend.

Belgische staat maakt €900 miljoen winst op verkoop Fortis

Met de verkoop van haar belang in BNP Paribas Fortis maakt de Belgische staat een winst van €900 miljoen. De opbrengst wordt gebruikt om de staatsschuld te verminderen. Volgens de Belgische regering zijn daarmee de doelstellingen voltooid.

BNP Parisbas kantoor

Overheidsbemoeienis niet meer nodig

“De bank heeft zich aan haar verbintenissen gehouden ondanks het moeilijke klimaat. Het moment was daarom gekomen voor de Belgische staat om haar belang in BNP Paribas Fortis te verkopen”, zeggen de Belgische premier Elio Di Rupo en de Belgische minister van Financiën Koen Geens in een mededeling. “We hebben er vertrouwen in dat de bank in staat is zijn rol in de Belgische economie te blijven vervullen”, aldus Geens. Volgens de minister is de overheidsbemoeienis met de bank BNP Parisbas Fortis niet meer nodig.

Fortis tijdens kredietcrisis opgeknipt

In 2008 kwam het Belgische- Nederlandse financiële concern Fortis in de problemen door de kredietcrisis en de overname van ABN AMRO. Om het concern te redden kocht de Nederlandse staat toen de Nederlandse onderdelen, die zijn doorgegaan als ABN AMRO (bank) en ASR (verzekeringen). De Belgische staat redde toen de Belgische onderdelen en verkocht het bankdeel grotendeels door aan BNP Paribas. De verzekeringsactiviteiten werden voortgezet onder de naam Ageas.

Staat verkocht eerder al bad bank Fortis

De rommelkredieten waar Fortis aan dreigde ten onder te gaan, werden ondergebracht bij Royal Park Investment, de bad bank van Fortis. Eerder dit jaar verkocht de Belgische staat deze ‘bad bank’ aan Crédit Suisse en het Amerikaanse Investeringsfonds Lone Star. Dat leverde ruim €1 miljard op. De Belgische regering gebruikte ook deze opbrengst voor de afbouw van de staatsschuld.