Oud-topman Kalff: Wacht nog met beursgang ABN AMRO

01 november 2013 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel

De beursgang van ABN AMRO is aan de vroege kant, dat vindt oud-bestuursvoorzitter Jan Kalff. ABN AMRO moet terug naar de beurs, maar moet daar nog enkele jaren mee wachten. Het bedrijfsmodel van de bank is nu nog niet aantrekkelijk genoeg en bovendien zit de markt nog niet te wachten op nieuwe bankaandelen. Dit concludeert Kalff tijdens een hoorzitting voor een financiële commissie van de Tweede Kamer. Kalff was 1994 tot 2000 bestuursvoorztter van ABN AMRO. Hij werd opgevolgd door Rijkman Groenink.

ABN AMRO is er nog niet klaar voor

Privatisering is nodig voor de concurrentie in de Nederlandse bankensector, maar ook gunstig voor de efficiëntie bij de bank zelf. ABN AMRO is nog steeds geen ‘complete’ bank, omdat de bank in 2007 in drie stukken werd opgedeeld. Volgens Kalff is dat de reden dat ABN AMRO momenteel niet aantrekkelijk genoeg is voor beleggers. “De activiteiten zijn nog betrekkelijk weinig coherent en consistent, vergeleken met een rivaal zoals de Belgische bank KBC”, zegt Kalff. “Het zijn een aantal resterende activiteiten, waarvan een aantal overigens best goed zijn. De verdiencapaciteit als geheel is onder de maat. De bank moet veel meer kunnen verdienen”, aldus Jan Kalff geciteerd in een nieuwsbericht van de Dow Jones nieuwsdienst.

De markt is er nog niet klaar voor

De markt is ook nog niet rijp voor ABN AMRO. Kalff verwacht dat de markt voor Europese bankaandelen de komende één tot anderhalf jaar moeilijk zal blijven. Hij wijst daarbij naar de onzekerheden rond de invoering van een Europese bankenunie en het lopende ECB onderzoek naar bankbalansen, waarvan Kalff een forse nasleep verwacht. Institutionele beleggers zullen pas instappen als de gevolgen van de nieuwe Basel III- kapitaalregels helder zijn. “Ze zijn bang dat ze anders weer moeten bijsturen”, zegt de oud-bankier in hetzelfde bericht van de Dow Jones nieuwsdienst over de hoorzitting.

Beursgang ABN AMRO

Eerst vertrouwen en winstoptimalisatie dan privatiseren

“Er is een reuze aarzeling in de markt of het überhaupt een goed moment is voor beursgangen. Banken en de financiële sector staan onder verdenking”, stelde Kalff eerder dit jaar bij RTL Z. “Eerst vertrouwen terug, dan privatiseren”, zegt Jan Kalff tegenover BNR. Kalff vindt dat ABN AMRO nog een aantal jaren moet wachten met de beursgang.  Hij verschilt van mening met hoogleraar Sweder van Wijnbergen, die meent dat dit riskant is voor de belastingbetaler. “Optimalisatie van de winst is een vrij zekere factor”, aldus oud-bankbestuurder Kalff.

Buitenland strategie belangrijk voor opbrengst Staat

Of de Nederlandse staat de investering van €22 miljard er uit zal halen? Kalff denkt dat zo’n bedrag niet haalbaar is. Indien de bank eerst de tekorten in zijn bedrijfsmodel aanvult kan een bedrag tot €15 miljard binnen bereik komen, aldus Kalff. Zo moet de bank basisdiensten in investment banking kunnen bieden aan grotere bedrijven, uit de categorie Akzo Nobel. Daar heeft ABN AMRO dan wel tien “echte kantoren” in het buitenland voor nodig, waar je krediet kan krijgen en een spaarrekening kan openen. Momenteel bedient ABN AMRO in het buitenland eigenlijk alleen nog grondstoffenhandelaren, aldus de oud-bankier.

Innoveren de oplossing, niet saneren

Naamgenoot Donald Kalff, senior fellow University of Pennsylvania, vindt dat ABN AMRO zich niet uit de problemen kan saneren, maar dat ze moet innoveren.