BNP Paribas bouwt global datacenters in België

29 oktober 2013 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel

BNP Paribas heeft de eerste steen van haar nieuwe global datacenters in België gelegd. De plechtigheid vond plaats in aanwezigheid van onder meer de Belgische premier Elio Di Rupo en BNP Paribas CEO Baudouin Prot. Bijna twee jaar nadat BNP Paribas had aangekondigd dat het van plan was om twee nieuwe datacenters in België op te richten, heeft de bank de bouwplaats van haar toekomstige centra voor gegevensverwerking ingehuldigd. “Voor BNP Paribas is het een waar genoegen om er via deze investering voor te zorgen dat de bank de middelen zal hebben om de uitbreiding van haar activiteiten aan te kunnen en nog meer klanten te kunnen bedienen”, benadrukt Baudouin Prot.

Het project maakt deel uit van een global plan voor de oprichting van vier datacenters: twee in Frankrijk en twee in België. De centra in België vergen een investering van ruim €200 miljoen en zullen op termijn 70 à 80 banen opleveren. Concreet zal elk datacenter bestaan uit drie gebouwen van circa 8.000 m² voor de technische installaties en IT-apparatuur en een gebouw van 1.200 m² voor de logistieke ondersteuning. Op termijn zal op de twee sites ruim 50.000 m² aan gebouwen bestemd worden voor de centra voor gegevensverwerking. De datacenters zullen in werking worden gesteld in drie opeenvolgende fasen gespreid over 15 jaar. De eerste IT-gebouwen en logistieke gebouwen zullen in de lente van 2015 operationeel zijn. De volgende fasen zijn gepland voor 2020 en 2025.

BNP Parisbas - Datacenters

De IT-centra zullen beantwoorden aan de meest veeleisende normen qua energie-efficiëntie, wat de verkleining van de ecologische voetafdruk bevordert. “Energie-efficiëntie en integratie van groene technologieën in deze datacenters van het type ‘Tier 3+’ waren de basisvereisten van het project”, aldus Jacques Godet, Head of Technology, Operations & Property Services bij BNP Paribas. "Zo zijn ze aangepast aan de high-densityservers van de nieuwe generatie. Door het gebruik van revolutionaire technologieën kunnen we het energie-efficiëntiecijfer tot 1,3 terugbrengen, wat neerkomt op een verbetering van 30% in vergelijking met de huidige situatie."

De techniek die voornamelijk zal bijdragen tot de verbetering van de energieprestatie van de nieuwe datacenters is de zogenaamde ‘free cooling’-techniek, waarbij maximaal gebruikgemaakt wordt van de koudere buitenlucht om de temperatuur van het gebouw en de erin ondergebrachte IT-apparatuur te regelen, zodat er minder behoefte is aan elektriciteit voor het koelproces. Bij het ontwerp ging ook bijzonder veel aandacht uit naar de materiaalkeuze voor de gebouwen om ze op een harmonieuze manier te laten opgaan in het omringende landschap.