ECB: Mario Draghi onthult nieuwe 5 euro bankbiljet

10 januari 2013 Banken.nl 1 min. leestijd

Op 10 januari 2013 heeft Mario Draghi, de President van de Europese Centrale Bank (ECB), het nieuwe €5-bankbiljet onthuld. Het €5-bankbiljet is het eerste biljet van de Europa-serie dat zal worden ingevoerd. Vanaf 2 mei 2013 zal het nieuwe €5-bankbiljet in het gehele eurogebied uitgegeven gaan worden, maar het 'oude' biljet blijft voorlopig nog voorkomen.

Verbeterde echtheidskenmerken 

De nieuwe eurobankbiljetten bevatten verbeterde echtheidskenmerken die rekening houden met de ontwikkelingen in de beveiliging en technologie van bankbiljetten. De nieuwe serie bevat 4 nieuwe echtheidskenmerken die valsemunterij moet voorkomen: 

  1. Op het nieuwe bankbiljet staan aan de linker- en rechterrand een aantal voelbare lijntjes
  2. Het €-teken in de veiligheidsdraad, waar op de bankbiljetten van de eerste serie het woord 'EuRo' verschijnt
  3. Portrethologram van de Griekse mythologische prinses Europa en een watermerk van haar
  4. Een glanzend cijfer in de linkerbenedenhoek met lichteffect en kleurverandering wanneer het biljet wordt gekanteld

De nieuwe eurobankbiljetten zullen over een periode van een aantal jaren geleidelijk worden ingevoerd, in oplopende volgorde, te beginnen met het nieuwe bankbiljet van €5. De coupures blijven onveranderd: €5, €10, €20, €50, €100, €200. en €500

De nieuwe echtheidskenmerken zullen alleen effectief zijn als het grote publiek ze gemakkelijk weet te herkennen. Om hiervoor te zorgen zullen de ECB en de nationale centrale banken van het eurogebied in 2013 in het gehele eurogebied een informatiecampagne over de Europa-serie en het nieuwe bankbiljet van €5 voeren.