Schikking JPMorgan lager door belastingconstructie

25 oktober 2013 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel

Begin deze week werd bekend dat JPMorgan een megaboete van $13 miljard moet betalen voor de slechte hypothecaire leningen die de bank verkocht aan beleggers in de periode van vóór de financiële crisis. Het betrof een schikking met het Amerikaanse ministerie van justitie. Echter, onder de streep zal de schikking JPMorgan veel minder kosten, doordat deze kostenpost van de belastingen afgetrokken kan worden. Uiteindelijk kost het de bank dan geen $13 miljard, maar ‘slechts’ $9 miljard.

Al enige tijd had JP Morgan te kampen met strafrechtelijke en civiele onderzoeken naar mogelijke hypotheekfraude. Tussen 2005 en 2007 zou de bank financiële producten, die gekoppeld waren aan hypotheken, verkocht hebben aan investeerders zonder hen voldoende in te lichten over de enorme risico's van deze producten.

Meevaller
Nu een schikking is vastgesteld blijkt dat de bank op een forse meevaller kan rekenen. In de VS zijn boetes namelijk niet aftrekbaar, maar schikkingen wel. Van de $13 miljard is $2 miljard boete en $4 miljard een schikking, terwijl de status van de overige $7 miljard onduidelijk is. De $4 miljard zal in ieder geval met de fiscus verrekend worden. Maar een deel van de resterende $7 miljard zal van de belasting afgetrokken kunnen worden, meldt Persbureau Reuters.

Al met al dus een financiële ‘meevaller’ van naar verwachting $4 miljard voor JPMorgan. Als onderdeel van de schikkingsovereenkomst zal de bank naar verwachting meewerken aan een strafrechtelijk onderzoek naar de diverse bij de fraude betrokken personen, in de periode van 2005 tot 2007.