ASR en Argenta verhogen grens boetevrij aflossen

22 oktober 2013 Banken.nl 1 min. leestijd
Profielen

Na SNS REAAL, Rabobank, ABN AMRO en ING verruimen nu ook ASR en Argenta de mogelijkheid om boetevrij af te lossen op een hypotheek. Dit meldt consumenteninformatiesite Wegwijs.nl. Bij beide instellingen hebben klanten de mogelijkheid om hun hypotheek boetevrij af te lossen tot aan de meest actuele WOZ-waarde van hun woning.

Kabinetsbesluit leidt tot sneeuwbaleffect

Na het voorstel van het kabinet, om eenmalig geen belasting te heffen op schenkingen tot €100.00 voor het aflossen een hypotheek, hebben verschillende geldverstrekkers besloten om hun grens voor boetevrij aflossen te verruimen. Tot voor kort gold dat een consument jaarlijks maximaal 10% van zijn hypotheek boetevrij mocht aflossen. Alleen Florius en Obvion kenden een ruimer beleid op dit gebied.

Kort na het kabinetsbesluit hebben SNS REAAL en Rabobank hun grens voor boetevrij aflossen opgerekt tot €100.000. Vervolgens kwam ABN AMRO met de optie voor haar klanten om boetevrij af te lossen tot het verschil tussen de hypotheekschuld en actuele WOZ-waarde.

ASR en Argenta - Boetevrij aflossen

Drie hoofdcategorieën boetevrij aflossen

Geldverstrekkers hanteren een verschillend beleid met betrekking tot boetevrij aflossen. Op hoofdlijnen zijn er drie categorieën:

- Onbeperkt boetevrij aflossen (o.a. bij Florius en Obvion)
- Boetevrij aflossen tot €100.000, vaak gekoppeld aan de belastingvrije schenking (o.a. bij SNS REAAL, Rabobank en BLG Wonen)
- Boetevrij aflossen tot het verschil tussen de hypotheekschuld en actuele WOZ-waarde (o.a. ABN AMRO, ING, ASR en Argenta)