Triodos Bank: Fabriek voor duurzame toekomst geopend

15 oktober 2013 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel

Begin oktober heeft de zogeheten Duurzaamheidsfabriek haar deuren geopend. De fabriek is een plaats waar studenten samen met ondernemers en investeerders werken aan innovaties van producten en productiemethoden. Triodos Bank is medefinancier van de bouw van de Duurzaamheidsfabriek. 

Duurzaamheidsfabriek moet zorgen voor kruisbestuiving

In de Duurzaamheidsfabriek, gevestigd in het Leerpark te Dordtrecht, kunnen startende ondernemers, groene investeerders en jonge technisch talenten elkaar ontmoeten. Het is in Europa het eerste gebouw dat duurzaamheidsonderwijs samen met het bedrijfsleven op een uiterst vernieuwende manier inricht. De in het gebouw gevestigde ondernemers huren er hun bedrijfsruimte onder voorwaarde dat zij zelf ook een rol spelen in het onderwijs. Op deze wijze moet de duurzaamheidsfabriek kruisbestuiving stimuleren en zo een bijdrage leveren aan de regionale duurzaamheidsontwikkeling.

In december vorig jaar won de Duurzaamheidsfabriek de prijs voor het ‘Beste duurzaamheidsplan’ van Nederland.

Triodos Bank - Duurzaamheidsfabriek

Triodos Bank financiert huisvesting Duurzaamheidsfabriek

Het gebouw waarin dit kenniscentrum voor duurzame ontwikkeling is gehuisvest is medegefinancierd door Triodos Bank. Daniël Povel, directeur Zakelijk Relaties van Triodos Bank zegt over de Duurzaamheidsfabriek: "Dit is precies het soort initiatieven dat wij graag financieren. Veel van waar wij voor staan komt in de Leerfabriek samen: jonge mensen met verschillende achtergronden en opleidingen leren hier hoe je technologie kunt inzetten voor een wereld die duurzamer is."

Het gebouw als sprekend voorbeeld

Het gebouw van de Duurzaamheidsfabriek is een goed voorbeeld om te laten zien wat er met duurzame technologie mogelijk is. Een uniek onderdeel is de zogenoemde 4D-gevel. Deze gevel bestaat uit roterende modules waarmee het zonne-energie kan opwekken, fijnstof kan afvangen én reclame maken. Afhankelijk van de weersomstandigheden wordt een van deze drie functies gekozen.