Goldman Sachs koopt drieduizend flats in Madrid

10 oktober 2013 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Goldman Sachs heeft samen met Azora, een Spaanse investeringsmaatschappij zo’n 3.000 flats gekocht van de de lokale autoriteiten van Madrid. Totale kosten: €201 miljoen. Hoe de investering is verdeeld tussen beide kopers is niet bekend.

Het is niet de eerste keer dat Madrid een groot aantal woningen heeft verkocht. Vorige maand gingen 1.860 huurpanden van de hand voor €125,5 miljoen. De koper was toen investeringsmaatschappij Blackstone. Madrid is een regio die kampt met een van de grootste begrotingstekorten van de 17 provincies in Spanje. Madrid wil de opbrengsten dan ook inzetten voor publieke uitgaven in de regio. Volgens Spaanse berichtgeving overwegen dit jaar ook andere provincies, zoals bijvoorbeeld Valencia en Catalonië, het verkopen van woningen.

Goldman Sachs - Azora

Duurder

Het bedrag dat Goldman en Azora voor de 3.000 woningen hebben neergeteld ligt ruim boven het bedrag dat oorspronkelijk voor de verkoop gerekend zou worden. Er was interesse bij meerdere partijen, waardoor er uiteindelijk 20% meer is betaald aan de Madrileense overheid. Dit meldden Spaanse Media.

Sareb

Binnen de Spaanse markt zijn recentelijk meerdere deals in de vastgoedsector waar te nemen. De Spaanse ‘Bad bank’ Sareb, die veel vastgoed van overige banken in Spanje in zijn portfolio heeft, verkocht vorige maand een deel van zijn activa – ter waarde van €100 miljoen – aan investeerder HIG Capital. Tegen 2018 wil Sareb circa 42,500 woningen van de hand doen, wat neerkomt op zo’n 50% van hun totale portefeuille.

Zowel koper als verkoper Sareb kunnen profiteren van deze investeringsmechanismen. Het vastgoed dat wordt verkocht valt onder een investeringsstructuur waarvoor weinig belasting moet worden afgedragen. Een deel van de aandelen blijft in eigendom van de bank, dus als de markt aantrekt kan de bank hieraan verdienen.