ING: Einde economische krimp Flevoland in zicht

09 oktober 2013 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel

De economie van Flevoland herstelt zich naar verwachting sterker dan de landelijke economie. Het groeiend aantal inwoners en de toenemende export van de regionale bedrijvenclusters als de groothandel en de agrarische sector dragen bij aan het herstel van de economie in de provincie. Toch druk de hoge werkloosheid het herstelvermogen. Dat meldt het ING Economisch Bureau.

Economische groei van 0,8%

ING verwacht dat de economie van Flevoland in 2014 moet 0,8% groeit. Nu heeft de provincie nog te maken met een daling van 0,8%. Het einde van de economische krimp voor Flevoland lijkt dus inzicht. Regionale bedrijvenclusters als de groothandel en de agrarische sector dragen hier via de export het meest aan bij. Daarnaast profiteert de provincie structureel van het stijgende inwoneraantal. Toch staat de regionale economie er niet op alle fronten gunstig voor. Door de grote toetreding van jongeren kent Flevoland tegelijkertijd wel de hoogste werkloosheid van Nederland. Daarnaast is de regio sterk afhankelijk van de zakelijke dienstverlening, die pas volgend jaar stabiliseert.

ING: Einde economische krimp Flevoland in zicht

Groeimotor Almere blijft achter

De zevende stad van Nederland groeide in de vijf jaar voor intrede van de economische crisis met meer dan 6% per jaar maar heeft nu moeite om het dal achter zich te laten. De eerdere genoemde factoren zoals de afhankelijkheid van de zakelijke dienstverlening zijn in Almere in grote mate bepalend voor de economische groei. Wel is de stad met een gunstige ligging en connecties met de metropoolregio Amsterdam goed gepositioneerd om in de toekomstig te profiteren van economische groei, aldus ING.