Overheid Belgie wil deel belang BNP Paribas verkopen

07 oktober 2013 Banken.nl

De overheid van België wil een gedeelte van zijn belang in de Belgische Bank BNP Paribas van de hand doen. In totaal gaat het om zo’n 3% van het totale aandelenkapitaal.

De reden voor de mogelijke aandelenverkoop ligt volgens de Belgische media in het reduceren van de schuldgraad van het land van 100,5% tot onder de 100% van het Bruto Binnenlands Product. Dit ligt in lijn met het akkoord dat de Belgische overheid heeft gesloten met de EU. Om dit te bereiken heeft de overheid ongeveer €2 miljard nodig dat door een gedeeltelijke verkoop van de BNP Paribas aandelen (in totaal zo’n 10,3%*) kan worden gerealiseerd. Met de koersverdubbeling van het BNP Paribas aandeel naar €50 vorig jaar is een verkoop van 3% van de aandelen voldoende om het benodigde bedrag te verkrijgen.

BNP Parisbas - Belgie

Binnen de overheid wordt alom aangenomen dat de belegging van de overheid in Fortis Bank zich inmiddels, op basis van de koers, heeft terugverdiend.

*De Belgische overheid heeft, sinds de verkoop van Fortis, 10,3% van de aandelen van BNP Paribas in eigendom en geldt als grootste aandeelhouder.

Nieuws

×