Overheid Belgie wil deel belang BNP Paribas verkopen

07 oktober 2013 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel

De overheid van België wil een gedeelte van zijn belang in de Belgische Bank BNP Paribas van de hand doen. In totaal gaat het om zo’n 3% van het totale aandelenkapitaal.

De reden voor de mogelijke aandelenverkoop ligt volgens de Belgische media in het reduceren van de schuldgraad van het land van 100,5% tot onder de 100% van het Bruto Binnenlands Product. Dit ligt in lijn met het akkoord dat de Belgische overheid heeft gesloten met de EU. Om dit te bereiken heeft de overheid ongeveer €2 miljard nodig dat door een gedeeltelijke verkoop van de BNP Paribas aandelen (in totaal zo’n 10,3%*) kan worden gerealiseerd. Met de koersverdubbeling van het BNP Paribas aandeel naar €50 vorig jaar is een verkoop van 3% van de aandelen voldoende om het benodigde bedrag te verkrijgen.

BNP Parisbas - Belgie

Binnen de overheid wordt alom aangenomen dat de belegging van de overheid in Fortis Bank zich inmiddels, op basis van de koers, heeft terugverdiend.

*De Belgische overheid heeft, sinds de verkoop van Fortis, 10,3% van de aandelen van BNP Paribas in eigendom en geldt als grootste aandeelhouder.