BinckBank: Risicomanagers op non-actief gesteld

14 november 2012 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel

BinckBank heeft vandaag het bericht bevestigd dat zij 5 van hun 8 risicomanagers op non-actief hebben gezet. BinckBank weerhoudt zich van verder commentaar, maar geeft aan dat het om 'transacties voor eigen rekening en risico' gaat.

Ingewijden geven aan dat de 5 voor eigen rekening handelde in derivaten, waarbij het verbod op de zogenaamde Daghandel werd overtreden. Met dit verbod voorkomen banken dat medewerkers (snel) kunnen (mee)profiteren van klantorders die zij voorbij zien komen. Het geautomiseerde controlesysteem van BinckBank blokkeert dergelijke transacties dan ook. De 5 risicomanagers hadden (vanuit hun rol) het mandaat het controlesysteem te omzeilen. Het ziet er naar uit dat zij hier voor eigen gewin gebruik van gemaakt hebben.

De 5 risicomanagers fiateerde elkaars transacties en wisten relatief risicoloze posities op te bouwen, waarvan de premies werden geïncasseerd. Het geïncasseerde bedrag werd vervolgens naar verluidt op een rekening bij Binck gezet, waarover vervolgens een rentevergoeding werd ontvangen. De winst van de betrokken risicomanagers bedroeg vermoedelijk enkelen tienduizenden euro's.