NHG: Aantal gedwongen huizenverkopen blijft stijgen

03 oktober 2013 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Het aantal gedwongen woningverkopen met verlies is in het derde kwartaal van dit jaar met 34% toegenomen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. In de eerste zes maanden van dit jaar steeg het aantal verliesdeclaraties in verband met gedwongen verkopen ook al, alleen toen met 48%. Dit blijkt uit de kwartaalcijfers van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). De cijfers van NHG laten ook een stijging zien van het aantal huishoudens dat de aankoop heeft gefinancierd met Nationale Hypotheek Garantie. Volgens NHG bevestigt deze stijging eerdere signalen uit de markt die erop lijken te wijzen dat de woningmarkt aantrekt.

Meer verliezen door gedwongen verkoop
In lijn der verwachting is het aantal ontvangen verliesdeclaraties verder toegenomen. In de eerste drie kwartalen van 2013 werden in totaal 3.427 verliesdeclaraties ontvangen. In dezelfde periode van 2012 waren dat er nog 2.560. NHG verwacht over heel 2013 ongeveer 4.500 verliesdeclaraties te zullen ontvangen. Dit zijn overigens alleen de gedwongen verkopen van woningen met NHG-garantie.

NHG - Verkoop met verlies Q3 2013

Het gemiddelde gehonoreerde verlies per woning is met ongeveer 13% gestegen, aldus NHG. Door de aanhoudende prijsdaling van woningen is de kans op verlies bij noodzakelijk verkoop groter dan voorheen. Deze stijging is echter ook het gevolg van de tijdelijk verhoging van de kostengrens naar €320.000.

NHG - Gedwongen huizenverkopen

Ruim 20% meer garanties voor aankoop woningen

In het derde kwartaal van 2013 is het aantal huishoudens dat de aankoop van hun woning financiert met Nationale Hypotheek Garantie met 22% gestegen ten opzichte van het tweede kwartaal van dit jaar. Volgens NHG bevestigt deze stijging eerdere signalen uit de markt die erop lijken te wijzen dat de woningmarkt aantrekt. “Uiteraard is het te vroeg om te mogen spreken van een trendbreuk”, stelt Karel Schiffer, algemeen directeur van de Nationale Hypotheek Garantie. “Maar de NHG-cijfers bevestigen wel de signalen van andere partijen dat de koopwoningenmarkt lijkt aan te trekken.”

In vergelijking met vorig jaar is er echter sprake van een daling van het aantal verstrekte garanties van 13%. Dit is onder meer het gevolg van de stapsgewijze daling van de NHG-kostengrens per 1 juli 2012 (€ 320.000) en per 1 juli 2013 (290.000).