DNB: Nederlanders geven eurobiljetten een 6,8

20 september 2013 Banken.nl 1 min. leestijd

Nederlanders waarderen de eurobankbiljetten met een gemiddeld rapportcijfer van een 6,8. Over ons 5-eurobiljet zijn we met een 4,7 het minst tevreden. Het 20-eurobiljet wordt duidelijk beter gewaardeerd met een 7,2. In onze beoordeling van de biljetten speelt de vormgeving van de eurobiljetten een steeds beperktere rol. Nederlanders vinden de eurobiljetten over het algemeen niet mooi en ook niet lelijk. Dat blijkt uit onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB).

Waardering van eurobankbiljetten

Nederlanders zijn tevreden over de kwaliteit van de biljetten in de portemonnee. Het Nederlandse publiek waardeert de eurobankbiljetten met een rapportcijfer 6,8. De waardering van de afzonderlijke bankbiljetten loopt echter sterk uiteen. De coupure van 5 euro wordt het minst gewaardeerd, slechts 40% van de geënquêteerden vindt het 5-eurobiljet schoon. Het 50-eurobiljet daarentegen wordt door 9 van de 10 mensen schoon gevonden.

DNB - Waardering bankbiljetten

Eurobiljetten nauwelijks gecontroleerd op echtheid

Nederlanders zijn minder te spreken over de mogelijkheid om te kunnen zien of een biljet echt of vals is (5,7). Uit het onderzoek van DNB blijkt dat Nederlanders gemiddeld 2,6 kenmerken spontaan weten op te noemen, waarvan het watermerk veruit het meest genoemde is.

Toch is het vertrouwen in de echtheid van een eurobankbiljet groot. Het gemiddelde rapportcijfer voor het vertrouwen in de echtheid van bankbiljetten is 7,3. Dit is mogelijk de verklaring voor het feit  dat twee derde van de Nederlanders de afgelopen vijf jaar geen echtheidscontrole heeft gedaan op een eurobiljet.