10-jaar NHG-hypotheekrente stijgt 0,08%

08 december 2016 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

In november is de gemiddelde hypotheekrente voor een 10-jaars annuïteitenhypotheek met NHG met 0,08% gestegen naar 1,84%. Dat blijkt uit de meest recente Hypotheekrente Barometer van MoneyView. Onder meer de verkiezing van Donald Trump als nieuwe president van de VS zou van invloed zijn geweest op de stijging – de eerste stijging sinds medio 2015.

De lage rentestand zorgt de afgelopen maanden voor een daling in de rentetarieven voor hypotheken. Hypotheekverstrekkers hebben hun tarieven steeds verder omlaag gebracht, waardoor het aantrekkelijker wordt voor consumenten om nu een huis te kopen met een hypotheek tegen lagere kosten en ook het oversluiten van hypotheken is steeds aantrekkelijker geworden. Om de ontwikkeling van de hypotheekrente in Nederland in kaart te brengen, brengt onderzoeks- en benchmarkinstituut voor financiële dienstverleners MoneyView periodiek zijn Hypotheekrente Barometer uit.

10 jaars NHG

In de meest recente editie van de Barometer – die de rentetarieven voor 10-jaars annuïteitenhypotheken met NHG als voorbeeld neemt voor de rest van de markt – brengt MoneyView de ontwikkeling van de rente tot week 48 van 2016 in kaart. “In november leek het er op dat de bodem van de hypotheekrente na lange tijd dan toch eindelijk bereikt was. De ene na de andere aanbieder verhoogde zijn tarieven. Tussen 2 en 11 november vonden er nog verlagingen plaats bij de Allianz Hypotheek van De Hypotheekshop en De Hypotheker, bijBouwe, Merius, NIBC en Volksbank. Maar tussen 18 en 25 november hebben op Allianz na, al deze partijen uiteindelijk toch ook hun tarieven verhoogd”, aldus MoneyView. Ook grootbanken ABN AMRO, ING en SNS verhoogden diverse tarieven met 0,05% tot 0,2%.

Dankzij de renteverhogingen van de hypotheekaanbieders is de gemiddelde hypotheekrente voor een 10-jaars annuïteitenhypotheek met NHG gestegen naar 1,84%. Dat is een stijging van 0,08% ten opzichte van het gemiddelde van 1,76% in oktober. De verhoging van de rente is volgens MoneyView voor een deel te verklaren door de verkiezing van Donald Trump als nieuwe president van de VS. Onzekerheid over het beleid dat Trump zal gaan voeren zorgt voor een stijging van de rentetarieven wereldwijd, ook op bijvoorbeeld staatsleningen – dit wordt ook wel het ‘Trump-effect’ genoemd. 

Of de stijging van de tarieven aanhoudt is nog onduidelijk. In de laatste week van november werden de tarieven van MUNT, Acadium en Volksbank alweer verlaagd.