BNP Paribas: Waardering aandelen NL overdreven laag

09 september 2013 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel

“De waardering van Nederlandse aandelen is soms overdreven laag”. Dat stelt fondsbeheerder Holger Weeda van BNP Paribas in een gesprek met Fondsnieuws.

Zwakke groeicijfers

De Nederlandse economie is in slechte conditie. In tegenstelling tot veel van de omringende landen is Nederland nog niet uit de recessie; het tweede kwartaal was het vierde achtereenvolgende met krimp. Het Centraal Planbureau verlaagde daarnaast de vooruitzichten voor het hele jaar en die van volgend jaar. Voor heel 2013 verwacht het CPB een krimp van 1,25%. De groei volgend jaar is neerwaarts bijgesteld tot 0,75%.

BNP Paribas - Aandelen NL

Ondanks beperkte afhankelijkheid toch Dutch discount

Toch betekent het niet zoveel voor Nederlandse aandelen, zegt Weeda. De meeste Nederlandse, beursgenoteerde bedrijven halen namelijk de meeste omzet en winst buiten de eigen landsgrenzen en zijn dus niet zo afhankelijk van de Nederlandse economie. Wel is er al langere tijd sprake van een zogenaamde ‘Dutch discount’ wat betekent dat Nederlandse aandelen een lagere waardering op de beurs hebben dan vergelijkbare, buitenlandse aandelen.

Mindset is de differentiator

“Er zijn ook heel goede voorbeelden van aandelen met veel exposure naar Nederland die het juist heel goed hebben gedaan op de beurs in de afgelopen twaalf maanden. Wat het verschil maakt is niet zozeer de sector waarin deze bedrijven actief zijn, maar meer de ‘mindset’ bij de bedrijven.” Weeda: “De winnaars pakken aan en proberen het beste ervan te maken, de verliezers willen liever alles bij het oude houden en weigeren te veranderen. Ik ben ervan overtuigd dat de meeste Nederlandse bedrijven een sterke basis hebben, alleen niet alle bedrijven lijken daar hun voordeel mee te doen.”