AFM: Bescherming beleggers tegen Turbo's en Sprinters

04 september 2013 Banken.nl 2 min. leestijd

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) is van mening dat beleggingsproducten met een hoge hefboom*, zoals Turbo’s, Speeders en Sprinters, beleggers geen toegevoegde waarde bieden. De toezichthouder is met de aanbieders  overeengekomen dat de producten met een zeer hoge hefboom niet meer worden aangeboden.

Producten met zeer hoge hefboom van de markt gehaald

Volgens de AFM zijn producten met een hoge hefboom niet geschikt voor vermogensopbouw op de lange termijn. Ook biedt de uitleg die aanbieders geven over de hefboomwerking en de gevolgen voor het mogelijke rendement onvoldoende houvast voor beleggers. Dit blijkt uit onderzoek van de AFM naar de werking van hefboomproducten met een ingebouwde stop-loss.

De AFM heeft op basis van de uitkomsten van het onderzoek de aanbieders gevraagd om maatregelen te nemen tegen deze tekortkomingen. Na constructief overleg hebben aanbieders een aantal maatregelen voorgesteld om de bescherming van beleggers te verbeteren bij de verkoop van hefboomproducten. De maatregelen moeten leiden tot betere onafhankelijke en niet-commerciële informatieverstrekking, meer risicobewustzijn en meer marktstandaarden. Daarnaast zullen aanbieders de producten met een extreem hoge hefboom niet meer aanbieden.

AFM - Sprinters en Turbos

Onvoldoende kennis onder beleggers

Uit marktonderzoek blijkt ook dat veel beleggers in hefboomproducten (eind 2012) onvoldoende kennis hebben van de werking ervan. Slechts een op de tien van alle hefboombeleggers kan van acht kenmerken aangeven welke wel en niet van toepassing zijn. Zo denkt een op de drie ten onrechte dat een hefboomproduct nooit buiten handelstijden door het stop loss niveau kan gaan.

Beleggers overschatten daarnaast hun rendement bij het beleggen in hefbomen. Zij verwachten de komende jaren gemiddeld 21% per jaar aan bruto rendement te behalen. En dat terwijl ze in het afgelopen jaar gemiddeld maar 5% bruto rendement hebben behaald. Ook weet 4 op de 10 niet welk rendement zij het voorgaande jaar hebben behaald op hun belegging in hefboomproducten.

* Met een hefboomproduct is het mogelijk om versneld, met een hefboom, te profiteren van een stijging of een daling van een bepaalde onderliggende waarde. Door de hefboomwerking is een belegging in hefboomproducten veel risicovoller dan een directe belegging in de onderliggende waarde.