Belgische bank BNP Paribas Fortis boekt 13,2% winst

04 september 2013 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel

BNP Paribas Fortis, de grootste bank van België, heeft over de eerste 6 maanden van het jaar een nettowinst gerealiseerd van €617 miljoen. Dat betekent een stijging van 13,2%, vergeleken met het gerapporteerde bedrag over de eerste helft van 2012 van €545 miljoen.

De Belgische bank benadrukt dat vergelijkingen met dezelfde periode van het afgelopen jaar, bemoeilijkt worden omdat sinds vorig jaar ook activiteiten in onder meer Nederland, Noorwegen en Turkije in de resultaten worden opgenomen.

In België namen de klantendeposito’s met 4,1% toe tot €104 miljard. Dit kwam door de sterke groei van onder andere de spaarrekeningen. Bij de leningen was sprake van een stijging van 2,4% tot €86 miljard. Vooral de toename van leningen aan particulieren en kleine en middelgrote ondernemingen droeg hieraan bij.

BNP Parisbas - Halfjaarcijfers

Buiten België waren de resultaten van de vestigingen in Turkije bijzonder goed. Dat resulteerde in een sterke stijging van de leningen en de deposito’s.

De hogere winst kwam tot stand door sterk gestegen inkomsten en min of meer stabiele operationele kosten. Het saldo werd echter negatief beïnvloed door de toename van voorzieningen voor riskante kredieten en hogere belastingen.

De totale inkomsten van BNP Paribas Fortis namen toe met €444 miljoen tot €3,34 miljard.

BNP Paribas Fortis is voor 25% in handen van de Belgische staat. De Franse groep BNP Paribas heeft de andere aandelen van de bank in handen.