Pilot contactloos betalen van start in Leiden

30 augustus 2013 Banken.nl 1 min. leestijd
Profielen
Meer nieuws over

Vanaf 29 augustus kunnen klanten van ING, ABN AMRO en Rabobank in de winkels in Leiden betalen met hun mobiele telefoon. Klanten houden hun betaalpas of smartphone tegen de betaalautomaat en kunnen bedragen tot €25,- zonder pincode afrekenen. Zoals eerder aangekondigd betreft het hier een pilot waarna een verdere uitrol in Nederland snel kan volgen.

Contactloos betalen

Contactloos Betalen is een nieuwe vorm van betalen waarmee klanten nog sneller en makkelijker kunnen afrekenen. Door met een mobiele telefoon of met een 'contactloze pas' met een Near Field Communication (NFC) chip te 'swipen' langs een apparaatje kun je een betaling doen. De verwerking van de betaling verloopt daarna op dezelfde manier als bij een reguliere pintransactie. Het bedrag wordt direct afgeschreven van de bankrekening.

Pilot in Leiden

De 1000 geselecteerde deelnemers van de pilot betalen sinds 29 augustus met hun mobiele telefoon met NFC (Near Field Communication) bij een groot aantal winkels en horeca in Leiden. Ze rekenen af door de mobiele telefoon tegen de speciale betaalautomaat te houden. Bedragen lager of gelijk aan € 25 kunnen zonder pincode afgerekend worden. Voor bedragen van hoger dan € 25 is een speciale pincode, de mPIN, verplicht. Het bedrag wordt direct van de betaalrekening afgeschreven.

Ook voorzien ING en ABN AMRO tijdens deze pilot hun klanten met een nieuwe betaalpas waarmee klanten contactloos kunnen betalen.

ING - Contactloos betalen

Opvolger van de chipknip

Vanaf 1 januari 2015 kunnen klanten niet meer afrekenen met de Chipknip. Pinnen is het alternatief voor Chipknip. Contactloos Betalen maakt pinnen nog aantrekkelijker als alternatief, omdat onder €25,- niet langer een pincode hoeft te worden gebruikt. Een belangrijk voordeel van deze betaalvorm is dat betalingen rechtstreeks van de bankrekening worden afgeschreven en klanten dus geen apart Chipkniptegoed meer bij hoeven te houden.