IG&H: Omzet hypotheekverstrekkers bereikt dieptepunt

29 augustus 2013 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De Nederlandse hypotheekmarkt heeft een desastreus kwartaal achter de rug, na toch al slecht eerste kwartaal. De hypotheekomzet kwam in Q2 uit op €7,5 miljard, €1,1 miljard minder dan Q1 en maar liefst €5 miljard minder ten opzichte van een jaar eerder. Daarmee is Q2 het slechtste kwartaal sinds het uitbreken van de kredietcrisis. Dit blijkt uit de meest recente ‘Hypotheek Update’ van adviesbureau IG&H Consulting & Interim.

Hypotheekomzet

De hypotheekomzet kwam afgelopen kwartaal uit op €7,5 miljard. De daling van 40% ten opzichte Q2 2012 wordt onder meer verklaard uit de wijziging in de overdrachtsbelasting die vorig jaar werd doorgevoerd. “Veel mensen kochten in juni 2012 een huis net voordat de overdrachtsbelasting weer omhoog zou gaan van 2% naar 6%” aldus IG&H Consulting.

De omzet in het tweede kwartaal 2013 is echter ook 12% lager dan de omzet in het eerste kwartaal, daarmee is Q2 het slechtste kwartaal sinds het uitbreken van de kredietcrisis.

IG&H Consulting - Hypotheekomzet

Aantal hypotheken

Het aantal verkochte hypotheken is ten opzichte van een jaar eerder met 37% gedaald naar 35.000, ook dit wordt deels verklaard door de piek in het tweede kwartaal vorig jaar. Vergeleken met het eerste kwartaal 2013 is de daling 9%. Het aantal verkochte hypotheken daalt zoals verwacht minder hard dan de hypotheekomzet, aangezien de daling van de hypotheekomzet ook wordt veroorzaakt door de lagere hypotheeksom als gevolg van de lagere huizenprijzen.

IG&H Consulting - Hypotheeksom

Ontwikkeling huizenprijzen

De huizenprijzen zijn verder gedaald, alhoewel de afname lijkt af te zwakken. Ten opzichte van het niveau van Q2 2012 zijn de huizenprijs met 7,1% gedaald, ten opzichte van het vorige kwartaal is het verschil -1%. De prijsdaling is het grootste in Zeeland (-9,1%) en het kleinst in Groningen (-3,2%).

Lichtpunten

Het adviesbureau ziet ook lichtpunten, zoals het licht stijgende vertrouwen in de woningmarkt, de instroom van pensioengelden en de positievere geluiden over juli en augustus. “Hiermee lijkt het tweede kwartaal het dieptepunt te zijn geweest op de hypotheekmarkt” constateert IG&H.