Kantoor BNP Paribas open tijdens monumentendag

27 augustus 2013 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel

Het hoofdkantoor van BNP Paribas Fortis wordt tijdens de Open Monumentendag in Brussel opengesteld voor publiek. Op 14 en 15 september kan het grote publiek de mooiste zalen van het hoofdkantoor van BNP Paribas Fortis bezichtigen aan de Koningsstraat 20 in Brussel.

Dat gebouw in neoclassicistische stijl herbergt enkele schatten. Open Monumentendag biedt een unieke gelegenheid om deze architecturale parel te ontdekken. Zo zijn er onder meer:

  • De Koningszaal, die haar naam dankt aan de portrettengalerij van onze vorsten, van Willem I tot Albert II;
  • De Lotharingenzaal, genoemd naar de twee 18e-eeuwse wandtapijten die er hangen met het wapenschild van Frans van Lotharingen, echtgenoot van keizerin Maria Theresia van Oostenrijk;
  • De Tapijtengalerij met haar suite van wandtapijten uit de 18e eeuw, geweven in het atelier van de gebroeders van der Borcht; ze illustreren episodes uit het leven van Mozes;
  • Het ontvangstsalon, dat versierd is met een schilderij van de Belgische neo-impressionistische kunstenaar Franz Gailliard dat het Warandepark op een winterse zondag in 1886 voorsteltl;
  • In andere salons zijn ook kunstwerken tentoongesteld die een overzicht geven van de Belgische kunst in de 20e eeuw.
    BNP Parisbas

Een stukje geschiedenis

De Koninklijke Wijk zoals we die nu kennen, werd 40 jaar na de brand van 1731 opgebouwd. Die brand verwoestte het Paleis van de Hertogen van Brabant op de Koudenberg.

De Koningsstraat werd aangelegd in 1787 om het Leuvenseplein te verbinden met het Koningsplein. Er werden herenhuizen met twee verdiepingen en een sobere en symmetrische voorgevel gebouwd. Deze huizen werden vooral bewoond door zakenlieden, advocaten, bankiers of politici.

Ook de Algemeene Nederlandsche Maatschappij ter Begunstiging van de Volksvlijt, in 1822 opgericht op initiatief van Willem I der Nederlanden, was hier gevestigd. Die maatschappij ligt aan de oorsprong van de Generale Maatschappij van België en het huidige BNP Paribas Fortis. Ze was eerst ondergebracht in een gebouw op de Warandeberg 3, maar vanaf 1904 kocht ze verschillende naburige gebouwen aan, waaronder dat aan de Koningsstraat 20. Dat gebouw werd, net als alle gebouwen aan de Koningsstraat, gerestaureerd in de jaren 70 om te kunnen voldoen aan de nieuwe functionele vereisten. De architecten slaagden erin het geheel te moderniseren met behoud van de neoclassicistische gevels.