De veiligheid van mobiel bankieren apps is onvoldoende

21 augustus 2013 Banken.nl 1 min. leestijd

Apps voor mobiel bankieren zijn niet goed genoeg beveiligd door de banken. Een extra biometrische controle via stem of vingerafdruk zou dat aanzienlijk kunnen verbeteren. Het hanteren van een code blijkt niet voldoende.

Sterke toename van malware

In een gesprek met NUtech werd dit door Gert-Jan Schenk President Europa, Midden-Oosten en Afrika bij McAfee naar voren gebracht. Het beveiligingssoftwarebedrijf ziet een sterke toename van bankmalware, die bijvoorbeeld een sms bericht met TAN-code kan onderscheppen, om zo in te kunnen loggen op de rekening van de gebruiker. Dit blijkt uit het beveiligingsrapport van McAfee over het tweede kwartaal.

Beveiliging van Banking Apps

Extra Biometrische controle

Om apps voor mobiel bankieren beter te beveiligen denkt Schenk aan extra biometrische controle. “Je zou bijvoorbeeld de klant kunnen vragen een zin of het bedrag op te lezen. Ook een vingerafdruk zou voor extra veiligheid kunnen zorgen. Alleen een code voldoet niet meer”. Hij noemt daarbij de binnenkort op de markt verschijnende iPhone5S, die een vingerafdrukscanner in de thuisknop zou hebben zitten.

Mobiel net zo veilig als PC

Mobiel bankieren is niet onveiliger dan bankieren via een pc, stelt Schenk. “De techniek is hetzelfde en niet onveiliger. Het grote verschil zit in het feit dat veel mensen beveiligingssoftware op hun pc hebben, maar veel minder mensen dat op hun telefoon gebruiken.” Ook blijkt dat mensen op hun pc gemakkelijker kunnen zien welke processen er op de achtergrond draaien. Op smartphones wordt dat echter minder goed in de gaten gehouden.