DNB: Aantal beleggingsinstellingen op recordhoogte

15 augustus 2013 Banken.nl 1 min. leestijd

Het aantal beleggingsinstellingen in Nederland steeg van 1545 in het eerste kwartaal van 2013 naar 1556 in het tweede kwartaal. Hiermee bevindt het aantal Nederlandse beleggingsinstellingen zich op een recordhoogte. Het fondsvermogen van de beleggingsinstellingen en de netto-inleg namen echter wel af. Dit meldt De Nederlandsche Bank (DNB).

Meer beleggingsinstellingen met minder vermogen

De groei van het aantal Nederlandse beleggingsinstellingen naar recordhoogte heeft niet geleid tot een toename van het totale fondsvermogen. De daling van het fondsvermogen werd volledig veroorzaakt door koersverliezen op beleggingen. Het fondsvermogen van de Nederlandse beleggingsinstellingen is in het tweede kwartaal van 2013 gedaald met 2,4% k-o-k naar €567,9 miljard. Dit is volgens DNB het eerste negatieve totaalrendement sinds het derde kwartaal van 2011. Vooral de aandelen van fondsen die in de opkomende markten beleggen daalden fors.

 DNB - Beleggingsinstellingen

 
De Nederlandse beleggingsinstellingen lieten een netto-inleg zien van €0,9 miljard in het tweede kwartaal van 2013. Dit is lager dan het in het voorgaande kwartaal, toen de netto-inleg €3,6 miljard bedroeg. Obligatiefondsen rapporteerden de meeste netto-inleg (€4,0 miljard). Ook de overige fondsen lieten een netto-inleg zien van €1,6 miljard. Hiervan werd €1,3 miljard belegd in grondstoffondsen. Aan aandelenfondsen (€-3,1 miljard), vastgoedfondsen (€ -0,9 miljard), gemengde fondsen (€ -0,8 miljard) en hedgefondsen (€ -7 miljoen) werd geld onttrokken door beleggers.