NVB: Aantal ram- en plofkraken stijgt 80% in één jaar

12 augustus 2013 Banken.nl 1 min. leestijd

In de eerste 6 maanden van dit jaar is het aantal ram- en plofkraken op geldautomaten met ruim 80% gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dit meldt de Nederlandse Vereniging van Banken. In een jaar tijd is het aantal ram- en plofkraken gestegen van 51 naar 93.  Door een grote politieactie in juni dit jaar, is in juli voor het eerst een daling zichtbaar.

Significante stijging van het aantal ram- en plofkraken

Het aantal ram- en plofkraken op geldautomaten blijft maar stijgen. Het afgelopen half jaar hebben 93 ram- en plofkraken plaatsgevonden, waarvan 3 ramkraken en 21 pogingen met alleen voorbereidende handelingen. In het eerste kwartaal van 2013 kwam het aantal ram- en plofkraken uit op 35.

Vanaf 2012 is een significatie stijging van ruim 80% zichtbaar:
1ste half jaar 2012: 51
2de half jaar 2012: 76 (+ ca. 50%)
1ste half jaar 2013: 93 (+ ca. 80%)

Aantal plofkraken stijgt

Daling van het aantal plofkraken in juli door politieactie

Om het stijgende aantal ram- en plofkraken een halt toe te roepen werken banken intensief samen met politie en openbaar ministerie. Die samenwerking leidde dit jaar al tot 70 aanhoudingen. Na een grote politieactie in juni waarbij ruim 30 mensen werden opgepakt is er in juli voor het eerst sprake van een daling van het aantal plofkraken. Door de extra politie aandacht voor dit fenomeen en de maatregelen die banken nemen zal deze dalende trend zich naar verwachting de komende maanden doorzetten.