NVB: 32 plofkraken in eerste drie maanden 2013

28 mei 2013 Banken.nl 1 min. leestijd

Het aantal ram- en plofkraken op geldautomaten blijft stijgen. In het eerste kwartaal van 2013 vonden 35 aanvallen op geldautomaten plaats. Daarbij ging het om 32 plofkraken en 3 ramkraken. Het merendeel van de kraken vond plaats in maart. Dit meldt de Nederlandse Vereniging van Banken. Ook in april en mei zijn weer veel plofkraken gepleegd. Gisteren was nog een geldautomaat van ABN AMRO in Huizen doelwit van een plofkraak.

Plofkraken

Hoewel de traditionele bankoverval nog maar weinig voorkomt, laten  de laatste jaren een stijgende trend zien. Plof- en ramkraken veroorzaken veel schade aan gebouwen en geldautomaten terwijl de daders nauwelijks buit maken. De plofkraken worden vaak ’s nachts gepleegd en komen voor in heel Nederland. Gelukkig zijn hierbij nog geen slachtoffers gevallen.

Samenwerking met politie
De daders van plofkraken zijn vaak zware en ervaren criminelen die systematisch te werk gaan. Ze maken gebruik van vuurwapens en explosieven en behoren tot de georganiseerde criminaliteit. Nederlandse banken werken daarom intensief samen met de politie zodat plofkraken met prioriteit worden aangepakt. Ook nemen banken zelf maatregelen die er op gericht zijn om de gasaanval te laten mislukken en het geld onbruikbaar te maken.