Toezichthouder SEC beboet ABN AMRO voor 4.1 miljoen

07 augustus 2013 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel

ABN AMRO krijgt een boete ter hoogte van $5,5 miljoen (€4,1 miljoen) van de Securities and Exchange Commission (SEC), de toezichthouder in de VS. Reden voor de boete zou het zonder vergunning aanbieden van diensten in de VS zijn geweest. Het betreft de handel in effecten. Toezichthouder SEC wordt vaak vergeleken met de Nederlandse tegenhanger AFM.

SEC beschuldigt de bank ervan te hebben geweten dat het personeel zich niet aan de regels hield. ABN AMRO medewerkers in Frankrijk en Zwitserland maar ook in Nederland handelden in aandelen voor cliënten in de VS. Volgens SEC had ABN AMRO niet pas na 4 jaar aan de bel moeten trekken en had de bank eerder moeten optreden.

ABN AMRO vaker beboet

Ook in 2006 werd ABN AMRO op het matje geroepen door toezichthouders in de VS. De bank zou wet- en regelgeving met betrekking tot witwaspraktijken aan hun laars hebben gelapt. Het gevolg was een enorme boete voor ABN AMRO van $75 miljoen.

SEC beboet ABN AMRO

Juridische rechtszaken

De Amerikaanse overheid is momenteel verwikkeld in diverse juridische procedures met banken. Zo klaagt de staat Houston de banken Bank of America, Barclays en Citi aan vanwege de vermeende manipulatie van de Libor-rente. Ook JPMorgan Chase en Goldman Sachs worden juridisch aangepakt door de overheid. Zij worden ervan verdacht frauduleuze handelingen te hebben verricht in de fysieke handel van grondstoffen. De schikking met JPMorgan Chase, die volgens media zal uitkomen op rond de $1 miljard, zal de geschiedenisboeken ingaan als een van de hoogste boetes ooit door een toezichthouder opgelegd aan een financiële instelling.