Koersdaling HSBC ondanks winststijging van 22%

06 augustus 2013 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel

De nettowinst van HSBC is in het eerste halfjaar van 2013 met 22% gestegen naar €7,74 miljard. De winststijging is een gevolg van een driejarig kostenbesparingsprogramma en een dalende kredietvoorziening. Dat maakte de bank bekend tijdens de presentatie van haar halfjaarcijfers. Toch zijn er ook zorgen. De omzet loopt terug door een vertraging van de groei in opkomende markten. Daarnaast verwacht de bank hoge kosten door gerechtelijke procedures en uitspraken.

Dalende koers na tegenvallende resultaten

Ondanks de stijging van de nettowinst daalde de koers van het aandeel van HSBC met 4,4% uit de angst voor een verdere daling van de omzet. Met name in opkomende markten waar HSBC haar activiteiten wil uitbreiden, ziet de bank de groei vertragen. Daarnaast realiseerde HSBC een lager Tier-One kapitaalratio dan gehoopt.

HSBC - Cijfers Q22013 per country

Continuering van het kostenbesparingsprogramma 

Om de winst te verhogen in een beperkt groeiende markt blijft HSBC zich focussen op kostenreductie en herstructurering. Tot nu toe schrapte de bank al 46.000 banen waarvan 12.000 het afgelopen jaar. In het eerste kwartaal kondigde de bank aan dat het personeelsbestand zal moeten krimpen tot tussen de 240.000 en de 250.000. Eind juni 2013 kwam uit personeelsbestand van HSBC nog uit 259.400 FTE.

HSBC - Q22013 operating expenses

Stuart Gulliver, CEO van HSBC, benadrukte dat de bank zich zal blijven terugtrekken uit landen waar het onvoldoende schaal heeft. Daarnaast zet de bank in op groei van haar activiteiten in opkomende markten en het implementeren van wereldwijde standaarden en gestroomlijnde processen.