AFM: Adviseur checkt persoonlijke situatie vaak niet

05 augustus 2013 Banken.nl 2 min. leestijd

Beleggingsadviseurs en vermogensbeheerders controleren vaak niet op wijzigingen in de persoonlijke situatie van de klant. Dit terwijl deze wijzigingen grote gevolgen kunnen hebben op de haalbaarheid van het beleggingsdoel. Bij 45% van de consumenten die via een beleggingsadviseur of vermogensbeheerder belegt, zijn het afgelopen jaar persoonlijke gegevens niet op wijzigingen gecontroleerd. Dit blijkt uit onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) onder 465 beleggers, uitgevoerd door GfK. De AFM roept alle adviseurs en beheerders op om goed op de hoogte te blijven van de persoonlijke situatie van klanten.

Beleggen met een specifiek doel voor ogen

56% van de consumenten heeft een specifiek doel voor ogen met hun belegde vermogen. Ruim een derde belegt als aanvulling op zijn of haar pensioen. Ook het aflossen van de hypotheek of studie voor de kinderen zijn populaire beleggingsdoelen.

AFM - Beleggingsdoel

Haalbaarheid van het beleggingsdoel

Om te voorkomen dat het beleggingsdoel niet wordt gerealiseerd, door bijvoorbeeld een wijziging in de persoonlijke situatie van de consument, is het essentieel dat regelmatig het beleggingsdoel op haalbaarheid wordt gecontroleerd. Uit het onderzoek van de AFM blijkt dat dit vaker gebeurt dan een jaar eerder. Nu checkt ruim drie kwart van de beleggers met een doel dat, tegen twee derde een jaar geleden.

AFM - Check op beleggingsdoel

Adviseur checkt onvoldoende op wijzigingen in persoonlijke situatie

Het monitoren van de kans op het behalen van het gewenste vermogen hoort een belangrijk onderdeel van de dienstverlening  van een adviseur te zijn, aldus de toezichthouder. Toch controleren adviseurs en vermogensbeheerders onvoldoende op veranderingen in de persoonlijke situatie. Bij een derde van de ondervraagde consumenten is de risicobereidheid gecontroleerd en bij een kwart is de financiële positie en het beleggingsdoel gecontroleerd. Bij 44% van de consumenten zijn het afgelopen jaar geen zaken gecontroleerd op wijzigingen.

AFM - Check door adviseur