AFM richt begin 2014 eigen pensioenfonds op

01 augustus 2013 Banken.nl 1 min. leestijd

De toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) gaat een eigen pensioenfonds oprichten. Het nieuwe pensioenfonds wordt half augustus officieel opgericht en gaat vanaf 2014 de pensioenen voor zijn medewerkers beheren. Dat heeft de AFM in een persbericht bekendgemaakt.

De aankondiging komt niet als een verrassing. Recent meldde de AFM dat het geen toekomst meer ziet in haar huidige pensioenfonds Mercurius, een gezamenlijk pensioenfonds met Euronext Amsterdam, Euroclear Nederland, LCH Clearnet en Stichting DSI. In de afgelopen jaren liet het fonds zeer bedroevende resultaten zien. Ter vergelijking, in 2007 was de dekkingsgraad 137% en in 2008 nog maar 83%. Ook het verhogen van premies, geen indexatie meer en diverse bedragen die werden bijgestort kon het fonds niet herstellen.

Ook kunnen de pensioeninstellingen zoals bijvoorbeeld Mercurius, die wat kleiner zijn, volgens de toezichthouder niet standhouden in een markt waarin schaalgrootte van groot belang is.

AFM - Pensioenfonds

Tussenstap

AFM ziet de stap naar een eigen fonds als een tussenstap. “Voor de langere termijn blijft de AFM op zoek naar mogelijkheden om de uitvoering van haar pensioenregeling met die van andere organisaties samen te brengen, om zo de voordelen van schaalgrootte te benutten voor een kostenefficiënte uitvoering van de pensioenregeling”, aldus de toezichthouder.

Bestuur

Het bestuur van het pensioenfonds AFM zal bestaan uit twee vertegenwoordigers van de werkgever en twee vertegenwoordigers van de werknemers.