Binck en TOM: AEX opties mogen onder andere naam

10 juli 2013 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel

BinckBank en The Order Machine (TOM) mogen van de rechter AEX-opties blijven aanbieden. Zij mogen echter geen AEX ticker symbolen meer gebruiken bij de verhandeling van opties op hun online beleggingsplatforms. BinckBank en TOM moeten binnen 4 weken alle AEX ticker symbolen verwijderen. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank in Den Haag bepaald in een kort geding dat was aangespannen door Euronext. 

Volgens de rechtbank hadden BinckBank en TOM zich bewust moeten zijn dat het gebruik van AEX-tickersymbolen te verwarrend is. De gemiddelde consument zou kunnen denken dat er een commerciële band bestaat tussen NYSE Euronext enerzijds en BinckBank en TOM anderzijds, aldus de rechtbank in Den Haag. BinckBank beraadt zich op de gevolgen van het vonnis en de te nemen stappen. TOM biedt al geruime tijd bedrijfsopties aan. Sinds kort kunnen beleggers via TOM ook een ‘optie op de AEX’ nemen. Euronext vindt dat een inbreuk op het ‘merkrecht AEX’.

Binck Bank - The Order Machine

Geen standaardisatie, wel monopolie doorbroken

Koen Beentjes, bestuursvoorzitter BinckBank zegt hierover: “De rechter heeft in dit vonnis vooralsnog niet gekozen voor standaardisering van de markt. De particuliere belegger krijgt hierdoor mogelijk te maken met twee afkortingen voor eigenlijk dezelfde indexoptie. Wij zijn voorstander van standaard benamingen en afkortingen waardoor de klanten die willen handelen in indexopties in één oogopslag weten waar ze aan toe zijn.”

TOM topman Willem Meijer zegt tegenover RTLZ dat zijn bedrijf de AEX-opties zal blijven aanbieden. “Alleen de afkorting waar de letters AEX in verwerkt stonden, zullen we moeten aanpassen. Ik vind het een groot pluspunt dat we dit product nog steeds mogen blijven voeren. Wat dat betreft is er een monopolie doorbroken”.