Begin van Europese markt voor onderhandse leningen

09 juli 2013 Banken.nl

Nederlandse banken en verzekeraars werken aan een plan om een Europese markt voor onderhandse bedrijfsleningen op te zetten. Dat zegt Joost van der Does de Willebois in gesprek met het Financieele Dagblad. Volgens Van der Does de Willebois zou er een breed Nederlands initiatief zijn om private placements ook in Europa van de grond te krijgen. Het initiatief sluit aan bij de aanbevelingen van Commissie Structuur Nederlandse Banken om ruimte te maken voor alternatieve financieringsvormen, zoals onderhandse leningen.

Onderhandse lening als alternatieve financieringsvorm

Nederlandse (en Europese) MKB ondernemers doen van oudsher bij de financiering van hun bedrijfsplannen een groot beroep op banken. Deze vorm van financieren staat echter sinds de kredietcrisis behoorlijk onder druk. Doordat banken voorzichtiger zijn geworden met het verstrekken van krediet is het voor de MKB ondernemer een stuk lastiger geworden om een bankkrediet te verkrijgen.

Om de MKB ondernemers een alternatieve financieringsbron te bieden zijn Nederlandse banken en verzekeraars van plan om een Europese markt voor onderhandse bedrijfsleningen op te zetten. Dat meldt Joost van der Does de Willebois in gesprek met het Financieele dagblad. Bij een onderhandse lening zijn het niet de banken maar particulieren die geld voor kredieten beschikbaar stellen. In Europa is er nog geen markt voor onderhandse leningen. Bedrijven zijn nu voor de zogenoemde private placements aangewezen op  de Verenigde Staten.

Marktplaats voor bedrijfsleningen

Een breed Nederlands initiatief

Van der Does de Willebois spreekt van een breed initiatief waaraan niet alleen de Nederlandse grote banken en verzekeraars aan meewerken, maar ook de advocatenkantoren Clifford Chance en Allen & Overy en de grote accountantskantoren. Verder zijn de Autoriteit Financiële Martken (AFM), De Nederlandsche Bank (DNB) en het ministerie van Financiën op de hoogte en zijn ze enthousiast om het plan mee te nemen naar Brussel’, aldus Van der Does de Willebois in het FD. Amsterdam zou de thuishaven moeten worden voor de Europese onderhandse leningen.

Van der Does de Willebois is voormalig topman van Euronext Amsterdam en adviseur van de NIBC.

Nieuws

×