McKinsey: Azie en China walhalla voor private banking

22 november 2012 Banken.nl 1 min. leestijd

Private bankers en beleggingsadviseurs in Nederland of Europa die hun baan dreigen te verliezen, zouden in China wel eens op een warme ontvangst kunnen rekenen. De markt voor private banking in Azie groeit de komende jaren met een CAGR van 16%, waarvan circa de helft afkomstig is van vraag uit de Chinese markt. Dat stelt McKinsey & Company in het rapport 'China Private Banking Report 2012'.
 
De analyse van het adviesbureau is gebaseerd op een onderzoek onder 700 High Net Worth Individuals (HNW).
 
McKinsey - Private Banking China 1
 
Private banking markt
De markt voor private banking groeit om twee redenen. Ten eerste, de middenklasse en toplaag groeit zeer hard in verhouding tot het Westen, met als gevolg dat het aantal HNW’s sterk toeneemt. Ten tweede, Chinezen hebben over het algemeen een sterke home bias, tot nu toe is niet meer dan 10% van het vermogen buiten China belegd. Rijke Chinezen bevinden zich sterk geconcentreerd rondom drie regio’s: Pearl River Delta Region (40%), Yangtze River Delta Region (31%) en de Bohai Sea Region (11%).
 
McKinsey - Private Banking China 2
 
Grote kansen
De consultants zien grote kansen voor buitenlandse banken. Zo staat de kwaliteit van de huidige private banking dienstverlening ter discussie: 40% van de respondenten geeft aan ontevreden te zijn met de kwaliteit van de dienstverlening. Daarnaast staan vermogende Chinezen zeer open voor buitenlandse producten en diensten. Veel private banks en wealth managers zouden daarom Azië tot hun topprioriteit moeten benoemen. McKinsey & Company waarschuwt tegelijkertijd dat Westerse banken moeten vrezen voor een ‘brain drain’.