Poging Nordea voor fusie met ABN AMRO van de baan

10 oktober 2016 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel

De Zweedse bank Nordea heeft eerder dit jaar interesse getoond in een fusie met ABN AMRO. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem liet echter weten dat de Nederlandse regering voorkeur heeft voor geleidelijke verkoop van aandelen ABN AMRO via de beurs. Het bod van Nordea zou financieel onaantrekkelijk en te risicovol zijn geweest.

Het Zweedse bank Nordea heeft in juni dit jaar een poging gedaan om met ABN AMRO te fuseren. Het voorstel is afgewezen door NLFI - de organisatie die de aan­delen namens de Nederlandse staat beheert. Uit een memo zou blijken dat het NLFI de minister adviseert om het bod af te wijzen. De stichting noemt het bod "financieel onaantrekkelijk en uiterst risicovol, zo niet praktisch onuitvoerbaar", bevestigen bronnen rond het proces aan RTL Z. Vooral het feit dat Nordea in aandelen wilde betalen, zou onbespreekbaar zijn in Den Haag, aldus het FD. 

Tijdens de jaarvergaderingen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gaf minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem aan dat de mogelijkheid van een onderhandse verkoop open staat. "Maar de voorkeur gaat nog altijd uit naar een geleidelijke verkoop van de aandelen. Momenteel vinden er geen onderhandelingen over een onderhandse verkoop plaats en is het voorkeurspad onveranderd", aldus de minister.